Felix Decavel
Felix Decavel Human Interest 6 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel moet de duurste robijn ooit ontdekt opbrengen bij veiling

Trouwring nodig? De duurste robijn die ooit uit een mijn gevist is, gaat binnenkort voor een fortuin onder de hamer. Sotheby’s veilt de waanzinnige edelsteen deze zomer. Maar hoeveel verwacht het poepchique veilinghuis te vangen voor de Estrela de Fura?

Even terug de tijd in. In juli 2022 konden mijnwerkers in Mozambique hun fonkelende ogen niet geloven. Uit de harde diepe grond, hakten ze verreweg de grootste robijn die mensenogen ooit hebben gadegeslagen. De ruwe steen waarvan de uiteindelijke Estrela de Fura werd gemaakt, woog maar liefst 101 karaat. Ongeveer het dubbele van het huidige, afgewerkte juweel.

Duurste robijn ooit: de Estrela de Fura

Estrela de Fura betekent in het Portugees ‘priemende ster’. De duurste robijn ooit werd gevonden in Mozambique, een voormalige kolonie van Portugal. Fura Gems, het mijnbouwbedrijf uit Dubai die de edelsteen heeft ontdekt en bewerkt, is in ieder geval extatisch met de vondst.

“Vanaf de grondige analyse en studie van de edelsteen, tot en met het snijden en polijsten, zijn we met de grootst mogelijke zorg en respect voor de robijn aan de slag gegaan. Uit erkenning voor van zijn belang en status”, klinkt het bij de CEO. “Er bestaan weliswaar grotere robijnen. Maar dat zijn tentoonstellingsstukken die bij de productie aanzienlijke onzuiverheden of een lage opbrengst hebben, en daarom niet van edelsteenkwaliteit zijn.”

estrela de fura, sotheby's, duurste robijn
(Afbeelding: Fura Gems)

Veilinghuis Sotheby’s beschrijft de robijn als “buitengewoon helder”. De donkerrode kleur – die bekend staat als ‘duivenbloed’ – wordt eerder geassocieerd met zeer gewilde Birmese robijnen. Maar aangezien de Estrela de Fura uit Mozambique komt, geeft het de edelsteen een nog specialere status. Recordverkopen zijn voornamelijk eerder diamanten. Maar ook robijnen beschouwt men als een van ‘s werelds zeldzaamste en meest waardevolle edelstenen. Het huidige veilingrecord voor een robijn is gevestigd door de Sunrise Ruby, een in Myanmar gevonden steen van 25,59 karaat die in 2015 in Genève 30,3 miljoen dollar opbracht.

duurste robijn, estrela de fura, sotheby's
(Afbeelding: Fura Gems)

De Estrela de Fura is een robijn van maar liefst 55,22 karaat. Daarom verwacht Sotheby’s het record makkelijk te verbreken. Het juweelstuk zou minstens 30 miljoen dollar moeten opbrengen. Neem hier deel aan de veiling en je wederhelft zal je nooit verlaten. Check ook deze dubieuze luxe-accessoires die onlangs door de Nederlandse overheid geveild zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.