Pim Jansen
Pim Jansen Hebbedingen 27 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is de duurste Pokémon-kaart ooit, zoek je zolder maar even na

Het is 27 februari, en dan roepen jullie natuurlijk in koor: Pokémon Day! Als vroegere fan heb je wellicht voor een vermogen op zolder liggen. We belichten de duurste Pokémon-kaart ooit, ter inspiratie om vandaag direct door je oude collectie te gaan. Wie weet ligt er een fortuintje onder het stof.

Mocht je de trap al pakken richting zolder, lees dan ook even ons artikel over investeren in Pikachu en consorten. Op bepaalde kaarten zit behoorlijk wat rendement.

Ultieme vacature: Pokémon-expert gezocht bij Catawiki

De duurste Pokémon-kaart ooit

Helaas is de duurste Pokémon-kaart ooit gekocht door YouTuber Logan Paul, die omgerekend 4.477.146 euro betaalde. Het was ooit een markt voor nerds, die inmiddels overhoop is gegooid door deze lompe aandachtstrekker. Hoe dan ook, het gaat om een Pikachu Illustrator met de PSA-score 10. Hij kocht de kaart in juli 2021, maar showde hem pas tijdens tijdens het evenement WrestleMania in 2022.

De Pikachu Illustrator-kaart werd in 1997 en 1998 uitgedeeld aan winnaars van een tekenwedstrijd in Japan. Er zijn in totaal slechts 39 exemplaren geproduceerd, waarvan er naar schatting anno 2023 nog maar tien stuks over zijn. Lees ook hoe Logan Paul de kaart heeft verkracht door hem als NFT te verkopen.

Nóg een Pikachu-Holo Illustrator

Tot kort daarvoor was de duurste Pokémon-kaart ooit ook eentje met Pikachu (de oude, niet de kapitein). Die werd in februari verkocht voor 900.000 dollar, omgerekend 801.783 euro. Hier gaat het tevens om een in ‘mint condition’ (nieuwstaat) verkerende Pokémon-kaart uit de zeldzame serie Pikachu-Holo Illustrator, die in 1998 is uitgebracht.

In totaal bestaan er wereldwijd dus minder dan 39 exemplaren van de Pikachu-Holo Illustrator. Daarvan zijn er 24 beoordeeld door de PSA. De PSA-score ligt tussen de 1 en 10 en geeft aan hoe goed de staat van een Pokémon-kaart is.

Om de prijs en de stijging van de kaarten in perspectief te zetten: in 2019 werd er een vergelijkbare kaart voor 195.000 dollar verkocht. In februari 2021 bracht een vergelijkbare kaart 375.000 dollar op.

Biedingsoorlog

Toen de Pikachu-Holo Illustrator van 900.000 euro in februari 2022 voor het eerst geveild werd, gingen de biedingen tot slechts 75.000 dollar. Maar een biedingsoorlog die volgde, bracht de prijs alsnog naar de extreme hoogte, die eigenlijk al lang overtroffen bleek te zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.