Stijn Kuster
Stijn Kuster Eten & Drinken 9 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

‘s Werelds duurste miniflesje whisky is een Springbank uit 1919

Vlug even een miniflesje whisky scoren voor je cocktailsaus? Probeer dan eens de Springbank uit 1919, de duurste kleine fles ter wereld.

Whisky is er in allerlei prijscategorieën. Zo koop je onder de 50 euro goede flessen, maar betaal je voor sommige 115.000 euro. Vaak hebben deze flessen een inhoud van 70 centiliter.

Maar een miniflesje kan dus ook duur zijn, zoals de Springbank uit 1919. Voordat het flesje net na de Eerste Wereldoorlog werd gedistilleerd, heeft de drank 50 jaar gerijpt op eikenhouten vaten. Met een breed smaakpalet tot gevolg.

‘s Werelds duurste miniflesje whisky

De Springbank 1919 is op zich al een legendarische drank onder kenners. De smaak kenmerkt zich door onder meer door diepe tonen van karamel en vanille. Een van de beste ter wereld, aldus veel liefhebbers die de smaak ervoeren.

Duurste mini whisky, Springbank 1919
(Afbeelding: Whisky Auction)

Door de zeldzaamheid, en doordat de drank erg gewild is, wordt er ontzettend veel geld voor de flessen betaald. In 2019 haalde een fles nog een bedrag van meer dan 266.000 Britse pond op. Maar ook voor minder geld vind je de bijzondere whisky.

50 milliliter Springbank 1919

Hoewel het per milliliter goedkoper is om een grote – 70 centiliter – fles te kopen, tik je voor zo’n 7.600 euro een klein exemplaar met een inhoud van 50 milliliter op de kop. Althans, dat is het bedrag dat voor het duurste miniflesje whisky ooit is betaald tijdens een veiling. Het exemplaar is geleverd met een certificaat van echtheid en was fles nummer 2 van de botteling.

Investeren in whisky of wijn?

Niet alleen deze Springbank is veel geld waard. Ook andere flessen van de destilleerderij mogen zichzelf rekenen tot de meest waardevolle en best smakende whisky’s ter wereld. Zo kocht de Nederlandse whisky-ondernemer Michel Kappen een Springbank uit 1966. Hij kocht de fles eerst voor 340 gulden, later bracht het exemplaar 1.700 euro op.

Duurste mini whisky, Springbank 1919
(Afbeelding: Whisky Auction)

Eerder spraken we al eens met Michel Kappen en wijnondernemer Marcel Donders. De hamvraag: is investeren in whisky of wijn een betere belegging?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.