Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Televisie 1 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Dune: Part One wéér gratis op tv en terugkijken kan ook

Dit weekend is hij voor iedereen gratis te zien: de film die drie jaar na de release nog steeds in de top tien staat van meest populaire films op IMDb, die een 8 gemiddeld scoort en waarvan deze week deel twee in première gaat. We hebben het over Dune: Part One.

Voordat je deel twee van Dune in de bioscoop gaat zien, kun je dit weekend het eerste deel nog eens bekijken als opfrisser. Geen overbodige luxe, want het verhaal is nogal complex. Je hoeft geen duur abonnement op een streamingdienst af te sluiten, Dune: Part One komt gewoon op tv. Zaterdagavond begint de film om 22.35 uur op Veronica, dat de sciencefictionfilm donderdagavond ook al uitzond.

Dune: het onverfilmbare sciencefictionepos

Lange tijd leek het alsof sciencefictionepos Dune van schrijver Frank Herbert onverfilmbaar was. Regisseurs Alejandro Jodorowsky en David Lynch, toch niet de minsten, beten hun tanden er al op stuk.

Jodorowky schreef in 1973 een script waar wel 14 uur film van gemaakt kon worden. Hij onderwierp zijn eigen zoon twee jaar lang aan een regime van zes uur per dag vechtsport, zodat hij de rol van Paul Atreides kon spelen. Voor de andere rollen was er contact met onder andere Salvador Dali en Mick Jagger. Na 2 miljoen investeringen aan de pre-productie, bleek echter geen enkele studio bereid om nog eens 15 miljoen dollar te lappen waarmee de film daadwerkelijk gemaakt kon worden. Het project stierf in schoonheid.

Over het grandioos mislukte project van Jodorowsky is dan wel weer een erg vermakelijke documentaire gemaakt. Voor de liefhebber: de Spaanse versie (met Engelse ondertitels) staat gewoon op YouTube.

Dune film gratis op tv
Beeld uit de verfilming van David Lynch uit 1984 (Afbeelding: Universal Pictures)

David Lynch lukte het in 1984 in ieder geval om een film te maken, maar hij verslikte zich in het verhaal. The Chicago Times noemde het ‘een onbegrijpelijke, lelijke, ongestructureerde, zinloze puinhoop’ en ‘een van de meest verwarrende screenplays aller tijden’. David Lynch zelf is het daar mee eens. Hij ziet Dune als de enige mislukking van zijn carrière.

Jodorowsky kon na het zien van de film van Lynch enig leedvermaak niet onderdrukken. ‘Niemand kan Dune verfilmen,’ zei hij triomfantelijk.

Dennis Villeneuve lukt het wel

Totdat het in 2021 wél lukte. Regisseur Dennis Villeneuve had al films gemaakt waarvoor de nodige hersengymnastiek nodig was, zoals Blade Runner en Arrival. Misschien dat dit de reden was waarom hij slaagde waar anderen faalden. Met een 8 op IMDb, 83% op Rotten Tomatoes en vier of vijf sterren in alle Nederlandse kwaliteitskranten konden we in 2021 unaniem stellen dat er eindelijk een geslaagde verfilming van Dune was.

Het plot in vogelvlucht

In Dune worden we meegenomen naar de planeet Arrakis, waar zich het wonderlijke spul Spice bevindt: een middel dat je langer laat leven, helderziend maakt en waarmee je door de ruimte kunt reizen. Helaas zijn er ook zandwormen van 400 meter hoog die door de duinen razen en de oogst van het spul bemoeilijken. En dan zijn er nog de Fremen, een volkje op Arrakis waarmee niet valt te spotten.

Dune: Part One gratis op tv

film op tv dune gratis
(Afbeelding: Warner Bros. Pictures)

Wat: Dune: Part One
Waar: Veronica
Wanneer: Zaterdag 2 maart, 22:35 – 01:40

Zaterdag aanstaande is Dune: Part One te zien op de zender Veronica. Ben je dan niet thuis? De dagen erna kun je hem nog terugkijken!

Meer geestverruimende sciencefiction

Heeft Dune je honger naar geestverruimende sciencefiction alleen maar vergroot? Lees dan onze top tien van beste sciencefiction-boeken. Sommige zijn er ook als film, andere nog niet.

Dune: Part Two is nu in de bioscoop te zien.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.