Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 1 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Droom-occasion: zeldzame Volkswagen T1 pick-up uit 1975

De Volkswagen T1 is een ware legende uit de Europese auto-geschiedenis. De Bulli, zoals het model in Duitsland heet, wordt al sinds 1950 voor van alles gebruikt. We kennen hem als camper, transportauto en personenbusje, maar er zijn ook excentriekere varianten, zoals deze pick-up.

Steeds minder mensen kopen een gloednieuwe auto. Logisch, want je betaalt je helemaal scheel. Je kunt je zuurverdiende geld beter uitgeven aan een tweedehands auto. Oké, dan staan er al wat kilometers op de teller, maar je krijgt wel veel meer auto voor je geld. Daarom gaan wij iedere dag voor je op zoek naar een dikke oldtimer. Van betaalbare bolides tot nietsontziende racemonsters. Dit zijn de occasions die je wil rijden.

Custom Volkswagen T1 pick-up

Hoewel je ze bijna nooit ziet, kwamen er van oorsprong pick-ups uit de fabriek van Volkswagen. Deze werden met name verkocht in de Verenigde Staten. Deze occasion is ‘custom’ gebouwd en volledig gerestaureerd. Dit maakt de al zeldzame VW T1 pick-up nog unieker.

Droom Occasion, Volkswagen T1 pick-up
(Afbeelding: BVA Auctions)

De grote laadbak van de Bulli heeft bij deze carrosserievariant plaatsgemaakt voor een vlakke constructie, met daarop houten balken. Naast dat dit er leuk uitziet, kan je er het nodige mee vervoeren. Ook onder de laadvloer bevindt zich een opslagruimte, hier kun je jouw spullen droog in opbergen.

Stoerder dan het origineel

De achterklep geeft, net zoals bij de ‘normale’ Volkswagen T1, toegang tot de boxermotor. De viercilinder heeft een slagvolume van 1.2 liter en levert tot 34 pk aan vermogen. De kleine motor drijft enkel de achterwielen aan. De velgen zijn niet meer de dichte exemplaren die origineel geleverd zijn, maar grote ‘rims’ met een retro-look. Daarnaast lijkt de koets te zijn verlaagd, dit geeft de pick-up een stoerdere uitstraling.

Ook het interieur heeft een flinke renovatie gehad. Zo zijn de leren stoelen puntgaaf en zijn er nauwelijks gebruikssporen te ontdekken. Het interieur is wel helemaal zoals de bus origineel geleverd werd.

Occasion met onlogische kilometerstand

De pick-up is volledig gerestaureerd is, maar de basis komt toch echt uit 1975. Pas in 2018 kreeg de Volkswagen T1 zijn Nederlandse kenteken. De RDW geeft aan dat de kilometerstand van 77.233 kilometer ‘onlogisch’ is. Wellicht is na restauratie van de VW de tellerstand op 0 of minder kilometers gezet. Wat er tijdens de restauratie exact gedaan is, wijst de advertentie niet uit. De bus lijkt volledig onder handen te zijn genomen.

De Volkswagen Transporter pick-up wordt aangeboden bij BVA Auctions. Je kan tot 7 maart 20.23 uur bieden op de occasion. Weet je de pick-up te bemachtigen, dan moet je hem 11 maart komen ophalen in de Belgische stad Hasselt. Op het moment van schrijven is er 9.600 euro geboden. Voor dat geld zou het zomaar eens een goede investering kunnen zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.