Tessa Ham
Tessa Ham Crypto 15 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Dogecoin-creator noemt crypto bedrog: ‘Alleen rijken profiteren’

Dogecoin-creator Jackson Palmer heeft op Twitter geen goed woord over cryptocurrencies in het algemeen. Hij omschrijft crypto als fraude en bedrog, waar alleen de rijken van profiteren.

Na de afgelopen twee jaren vrijwel stil te zijn geweest op Twitter, plaatste Jackson Palmer, co-creator van de Dogecoin, een reeks tweets waarin hij zich kritisch uitlaat over digitale munten als Bitcoin. Volgens hem wordt de industrie gecontroleerd door een ‘machtig kartel van rijke mensen’.

Dogecoin-creator over cryptocurrencies

“Na het jaren bestudeerd te hebben, ben ik van mening dat cryptocurrency een rechtse, hyperkapitalistische technologie is die voornamelijk is gebouwd om de rijkdom van zijn voorstanders te vergroten, door middel van belastingontwijking, verminderd regelgevend toezicht en kunstmatig afgedwongen schaarste”, aldus Jackson Palmer.

De co-creator van Dogecoin wijst erop dat crypto door fans vaak als alternatief voor de grote banken wordt gezien, maar dat de twee hetzelfde probleem delen: rijke mensen. Volgens hem wordt het grootste gedeelte van de crypto-gemeenschap gecontroleerd door een ‘krachtig kartel van rijke figuren’ dat een systeem ontwikkelt dat ten goede komt aan de top. “Een beetje zoals de gecentraliseerde systemen die de crypto-markt beweert te vervangen.”

Duidelijk: de mede-oprichter van Dogecoin heeft geen goed woord over voor crypto. “Bij crypto neem je de slechtste delen van het huidige kapitalistische systeem (bijvoorbeeld corruptie, fraude en ongelijkheid) en het gebruik van software om interventies (bijvoorbeeld audits, regelgeving en belastingen) te beperken”, vervolgt Jackson Palmer zijn relaas.

Dat is vooral een probleem doordat regelgeving en audits dienen als bescherming of vangnet voor de gemiddelde persoon. Raak jij je wachtwoord kwijt van je wallet? Jouw fout. Word je slachtoffer van een scam? Jouw fout. Manipuleert een miljardair de cryptomarkt? Dan is hij geniaal.

Debat is onmogelijk volgens Jackson Palmer

Palmer is zich ervan bewust dat niet iedereen het met hem eens zal zijn. “Tegenwoordig zorgt zelfs de meest bescheiden kritiek op cryptocyrrencies voor woede van amateurbeleggers aan wie de valse belofte is verkocht dat ze ooit ook miljonair of miljardair zullen zijn. Een debat is bijna onmogelijk.”

De man heeft een punt dat de discussie over crypto fel kan zijn. Met dat in gedachte is het sowieso interessant om zijn hele thread op Twitter even goed te lezen, of je het nou met hem eens bent of niet.

Het is niet de eerste keer dat Jackson Palmer zich kritisch uitlaat op Twitter. In mei dit jaar plaatste hij een reeks tweets over Dogecoin-fan en “egocentrische oplichter” Elon Musk. Die verwijderde hij echter snel weer. Verder had hij in twee jaar tijd geen woord gedeeld op zijn Twitter-account.

Niet rijk door eigen creatie

Palmer creëerde de Dogecoin samen met Billy Markus in 2013 als grap. De twee hadden nooit verwacht dat de munt serieus genomen zou worden. Toch is het (op basis van marktwaarde) één van de top tien cryptocurrencies. Eerder dit jaar bereikte de Dogecoin een recordkoers van bijna 0,74 dollar. Inmiddels is de populariteit weer gezakt.

Billy Markus en Jackson Palmer zijn beiden niet rijk geworden door hun creatie. Ze verkochten hun coins vóór de stijgende populariteit van de munt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.