Dennis Mons
Dennis Mons Architectuur 23 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Disney bouwt Disneydorp om in te wonen (en er volgen meer)

Megaconcern Disney is druk bezig met het ontwikkelen van een eigen ‘dorp’ in Californië. Het project heet Cotino. De slogan: ‘A Storyliving by Disney’.

In Disneyland kun je niet wonen, maar het bedrijf is nu dus bezig met een concept waar dat wel mogelijks: Storyliving. Dikke kans dat je wel flink in de buidel moet tasten om in Cotino te wonen.

Cotino is een levend schilderij

Het dorp past volgens het bedrijf bij de waarden van Disney. Het project wordt gebouwd in Rancho City in Californië. Aangezien de studio profiteert van de beurscrash van Netflix, heeft het wat extra zakcentjes. Dan kan een complete woonomgeving er blijkbaar ook wel af.

disney storyliving
Je zou het een commune kunnen noemen. (Afbeelding: Disney)

Het project moet een levend schilderij worden, met “krachtig groen, pittig rood, levendig geel, rustgevend blauw en neutrale cacaokleuren”. Volgens Disney heeft de omgeving lange tijd artiesten en schrijvers geïnspireerd. Ook stipt het aan dat Cahuilla-mandenmakers, een volk dat er al woonde, bevlogen waren door Rancho City.

Onbetaalbaare luxe

Disney’s Storyliving-dorp komt in het hart van Cotino, een plek in de Coachella Valley. Ontwerpers van zowel Walt Disney Engineering, DMB Developments en WHA gaan ermee aan de slag. De studio’s hebben het concept “blijf dromen en blijf doorgaan” als opdracht meegekregen.

disney storyloving
De lagune in het centrum van het dorpje (Afbeelding: Disney)

De bedoeling is dat er een rits aan verschillende woningen komen, van familiehuizen tot appartementen. Ook focust het bedrijf zich op speciale wooncomplexen voor mensen vanaf 55 jaar oud. Als je de renders bekijkt, moge het echter duidelijk zijn dat dit geen goedkoop gebeuren wordt.

Natuurlijke Disney-oase

Voor die smak geld (waar overigens nog niets over bekend is) krijg je wel een bijzondere woonomgeving. Disney wil er een hotel plaatsen, maar ook plekken voor winkels, recreatie en entertainmentplekken, zoals bioscopen.

disney storyliving
Een beoogd hotel in Cotino (Afbeelding: Disney)

In het hart van Cotino komt een strandpark van meer dan 95.000 vierkante meter. Het is de bedoeling dat mensen hier lekker kunnen hangen en badderen. Het plan is om de buurt te openen voor verkoop in 2024. En Disney is nog niet klaar na dit project; het wil veel meer van dit soort ‘community’s’ maken. Lees hier meer over het dropje.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.