Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 9 mei 2022
Leestijd: 1 minuut

De 5 meest winstgevende automerken en hun miljarden aan winst

De negentien grootste autofabrikanten verkochten in 2022 6 procent minder auto’s dan in 2021. Desondanks steeg de totale omzet met 13 procent naar 1,89 biljoen dollar (1,8 biljoen euro). Dit meldt Motor1. We hebben de vijf grootverdieners met de meeste winst op een rij gezet.

Als autofabrikant winst maken is nog niet zo makkelijk. Zo wordt er op sommige modellen geen winst gemaakt of zelfs geld toegelegd, ondanks dat ze een enorme omzet genereren. Omzet betekent dus niet automatisch dat het bedrijf veel winst maakt. Echter, wie het goed doet, kan enorme winsten behalen. Bij de grootste autofabrikanten ter wereld gaat het dan al gauw om tientallen miljarden.

Automerken met de grootste operationele winst

Wanneer je de bedrijfskosten van de netto-omzet aftrekt, krijg je het bedrijfsresultaat of operationele winst. Deze vijf automerken haalden in 2021 de grootste operationele winst.

1. Toyota (24,73 miljard euro)

Toyota is de grootste autofabrikant ter wereld. Niet vreemd dus dat het Japanse bedrijf de meeste operationele winst draait. In 2021 haalde het concern een bedrijfswinst van 24,73 miljard euro.

2. Volkswagen (19,28 miljard euro)

Ook Volkswagen is een grote en welbekende speler in de auto-industrie. Het concern beslaat veel automerken waaronder Audi, Seat, Porsche en vrachtwagenbouwers als Scania en Man. In totaal behaalde Volkswagen in 2021 een bedrijfsresultaat van 19,28 miljard euro.

3. Stellantis (16,03 miljard euro)

Stellantis is wellicht een minder bekende naam onder niet-autokenners. De fabrikant bouwt onder andere auto’s van merken als Jeep, Lancia, Maserati en Opel. Het concern had in 2021 een bedrijfsresultaat van 16,03 miljard euro.

4. BMW Group (13,40 miljard euro)

BMW Group bestaat uit vier merken: BMW, MINI, Rolls-Royce en BMW Motorrad. In totaal haalde het concern een operationele winst van 13,40 miljard euro.

5. Daimler (13,41 miljard euro)

Nog een Duitse fabrikant: Daimler. Het concern is eigenaar van Mercedes en Aston Martin. In 2021 haalde het bedrijf een operationele winst van 13,41 miljard euro.

3 leuke en betaalbare auto’s van vergeten automerken

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.