Alrik de Jong
Alrik de Jong Stijl 9 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze ‘kapitalistische modetrends’ zijn per direct verboden in Noord-Korea

Er zijn veel bizarre landen op aarde, maar Noord-Korea spant al decennia de kroon. Het land dat wordt geregeerd door Kim Jong-un verbiedt per direct een reeks ā€˜kapitalistische modetrendsā€™. Dat melden bronnen aan Radio Free Asia.

Als je ooit de Vice-documentaire Inside North Korea hebt gezien, dan heb je enigszins een beeld van de krankzinnigheid van Noord-Korea. De inwoners leven in de waan van een absurde realiteit en moeten zich houden aan de meest vreemde regels. Daar zijn nu dus weer een paar bijgekomen.

Noord-Korea verbiedt ā€˜kapitalistische modetrendsā€™

Verschillende modetrends die ā€˜kapitalistische flairā€™ uitstralen mogen vanaf nu niet meer gedragen worden in Noord-Korea. Hierbij richt de Socialistische Patriottische Jeugdliga, in opdracht van de Koreaanse Arbeiderspartij, zich vooral op vrouwen tussen de 20 en 40 jaar. Maar ook jongemannen moeten voldoen aan nieuwe normen.

ā€œPatrouilles van de jeugdliga zoeken naar mensen die haar tot aan hun middel dragen of hun haar bruin hebben geverfd. Ook mensen die kleding dragen met grote buitenlandse letters en vrouwen die strakke broeken dragen worden ertussen uitgepiktā€, vertelde een bron. Mensen die de ā€˜kapitalistische modetrendsā€™ dragen, worden volgens de bron langs de weg gezet, waar ze moeten wachten tot de rest van het gebied is uitgekamd. ā€œVervolgens moeten ze op het kantoor van de Socialistische Patriottische Jeugdliga een brief tekenen waarin ze bekennen. Ze mogen pas weg als iemand ze ā€œacceptabele kledingā€ heeft gegeven.

Het verbod van deze kleding- en haartrends volgt op de verbanning van andere ā€˜kapitalistische modetrendsā€™. Sinds mei vorig jaar zijn ook piercings, skinny jeans en bepaalde kapsels, inclusief matjes, verboden. Allemaal om het land ā€œschoon te houden van westerse uitingenā€. In een toespraak noemde Kim Jong-Un dit soort uitingen volgens BBC het ā€œvergif van de maatschappijā€.

Klopjacht op westerse uitingen

Een verbod op westerse modetrends is dus niet nieuw, er zijn gewoon weer een paar nieuwe regels bijgekomen. Wat wel verontrustend is voor modebewuste mensen in Noord-Korea, is dat er vanaf nu veel strenger wordt opgetreden. Een andere bron vertelt Radio Free Asia bijvoorbeeld dat er op grote schaal ā€˜educatieve sessiesā€™ worden uitgevoerd door de Socialistische Patriottische Jeugdliga.

ā€œDe patrouilles vinden plaats bij marktplaatsen die populair zijn onder jongeren. Mensen die betrapt worden op buitenlandse mode of kapsels, worden aangegeven bij hun werkgever. In de ergste gevallen worden de naam en het adres bekendgemaakt via de landelijk mediaā€, aldus de bron, die verwijst naar de boodschap van door de staat gecontroleerde luidsprekers. In dat geval kunnen ze de kans op een baan doorgaans vergeten. De bron denkt overigens dat de acties jongeren niet zullen tegenhouden. ā€œHoe hard de staat ook optreedt, jonge Noord-Koreanen zullen zich blijven kleden als mensen in buitenlandse films en series.ā€

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.