Alrik de Jong
Alrik de Jong Voetbal 24 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Denemarken overweegt wat alle toplanden tegen FIFA moeten doen

De voetbalbond van Denemarken overweegt uit de FIFA te stappen. Iets wat alle grote voetballanden zouden moeten overwegen, als je het ons vraagt. Maar daar zullen ze buiten West-Europa anders over denken.

Als er tijdens het WK in Qatar één ding nog veel duidelijker is geworden dan dat het al was, is dat FIFA een ruggengraatloze en criminele organisatie is. Op dit moment laat de wereldvoetbalbond een land de regels bepalen én veranderen tijdens zijn eigen toernooi. Voetbal is besmeurd met oliegeld, en daar is nog moeilijk onderuit te komen.

Denemarken als voorbeeld voor grote voetballanden

De enige logische oplossing is een compleet nieuwe voetbalbond, zonder corruptie, machtsmisbruik en geldzucht. Dat klinkt inderdaad even surrealistisch als het huidige WK in Qatar, maar de grote voetballanden hebben gezamenlijk meer macht dan die kale gek die op dit moment de FIFA runt.

Denemarken is een van de meest daadkrachtige landen in dit verhaal. Eerst al met dit shirt, maar ook de statements klinken daadkrachtiger en oprechter dan die van andere voetballanden. De voorzitter van de Deense voetbalbond, Jakob Jensen, ging eerder deze week in op de vermeende gang van Duitsland naar het sporttribunaal CAS vanwege het verbod op de One Love-armband tijdens het WK in Qatar. Een idee dat volgens Jensen beter klinkt dan dat het uitvoerbaar is. “Als je via het CAS wil gaan, moet je eerst een klacht indienen binnen het FIFA-systeem. Dan moet je naar de beroepsinstantie, daarna kun je pas via het CAS gaan”, aldus Jensen tijdens een persconferentie.

Tot ziens FIFA

Ook sprak Jensen openlijk over het verlaten van de FIFA, wat een behoorlijk rigoureuze stap zou zijn. “Ik heb er weer aan gedacht. Ik kan me voorstellen dat er problemen kunnen ontstaan ​​als Denemarken op eigen houtje vertrekt. Maar laten we eens kijken of we er een dialoog over kunnen voeren”, zegt hij. “Ik moet nadenken over de vraag hoe ik het vertrouwen in de FIFA kan herstellen. We moeten evalueren wat er is gebeurd en dan moeten we een strategie opstellen, ook met onze Scandinavische collega’s.”

In het ideale scenario zouden voetballanden als Engeland, Frankrijk, Italië, Nederland, Brazilië, Argentinië, Duitsland en Spanje ook een publiekelijk moeten overwegen om de FIFA te verlaten. En dan het liefst nog daad bij woord voegen ook. Waarom niet? De FIFA is onherstelbaar corrupt. Helaas zijn voetbalbonden in landen als Argentinië en Brazilië dat ook en lijkt het slechts een klein West-Europees eliteclubje dat zich drukmaakt over corruptie en mensenrechten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.