Felix Decavel
Felix Decavel Human Interest 18 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Definitie voor ‘man’ en ‘vrouw’ gewijzigd in woordenboek

Naarmate de wereld verandert, evolueert ook onze taal. En nu zijn twee van de oudste woorden in de Engelse woordenschat eveneens aangepast aan de moderne consensus. De definities van ‘man’ en ‘vrouw’ krijgen een update.

Kijk eens aan FIFA. Niet alle stoffige, door oude mannen gedomineerde organisaties halen de schouders op voor de LGBTQ-gemeenschap. De toonaangevende Cambridge Dictionary heeft namelijk een verruimde betekenis gegeven aan de woorden ‘man’ en ‘vrouw’, zodat ook transgender-mensen onder de definities vallen.

Hoewel de herziening voor ‘vrouw’ officieel in oktober plaatsvond, kreeg het pas publieke aandacht nadat de Britse krant The Telegraph het deze week oppikte.

De herziening voegt aan de bestaande definitie – “een volwassen vrouwelijk menselijk wezen” – een tweede betekenis toe: “Een volwassene die leeft en zich identificeert als vrouw, hoewel hij/zij bij de geboorte eventueel een ander geslacht had.” Overigens werd niet alleen ‘vrouw’ maar ook de definitie van ‘man’ in de Engelse taal herzien.

De definities van man en vrouw

Naast het herziene begrip van ‘vrouw’ heeft de Cambridge Dictionary ook de beschrijving van ‘man’ geactualiseerd om meer inclusief te zijn. Met de voorbeeldzinnen “Mark is een transman” en “Hun arts moedigde hen aan een tijdje als man te leven alvorens een chirurgische transitie te ondergaan”, hoopt het gelauwerde woordenboek meer bewustzijn te creëren voor mensen die zich met een ander geslacht identificeren.

man en vrouw, definitie, woordenboek
(Afbeelding: Unsplash)

Los van de herziene definitie heeft Dictionary.com bovendien ook ‘vrouw’ gekozen als het woord van het jaar 2022. Volgens de website is het “een woord dat niet alleen fundamenteel is voor onze woordenschat, maar ook voor wie wij als mensen zijn. En toch blijft het woord een bron van intens persoonlijk belang en maatschappelijk debat. Het woord ‘vrouw’ is onlosmakelijk verbonden met het verhaal van 2022”.

In het Nederlands blijft het voorlopig hetzelfde

De woorden ‘man’ en ‘vrouw’ staan in de Van Dale vooralsnog vrij sober beschreven. Tijd voor verandering?

woordenboek, man en vrouw, definitie
(Afbeelding: Van Dale)
woordenboek, man en vrouw, definitie
(Afbeelding: Van Dale)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.