Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Televisie 22 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

De Avondshow met Arjen Lubach beleeft vliegende start (maar er is ook kritiek)

Gisteravond was daar dan eindelijk de langverwachte eerste aflevering van De Avondshow met Arjen Lubach. Het is zijn meest ambitieuze en prestigieuze project tot nu toe, maar worden de hoge verwachtingen ook waargemaakt?

Fans van Zondag met Lubach vielen in een warm bad, maar dan wel met een paar aanpassingen. Het water is nog steeds net zo warm, maar de badolie is ingeruild voor schuim. De Avondshow met Arjen Lubach is net even wat diverser en dynamischer dan het veelvuldig geprezen Zondag met Lubach.

De Avondshow met Arjen Lubach maakt zijn debuut

Vooraf waren er veel vraagtekens over hoe de nieuwe show ingevuld zou gaan worden. Nu blijkt dat de verschillen met Zondag met Lubach vrij minimaal zijn. De basis (en daarmee ook de kracht) van zijn vorige programma is nog steeds in stand. Het is Arjen Lubach die op scherpe en originele wijze zijn blik werpt op het nieuws. Veel humor, maar altijd kritisch.

De Avondshow vs. Zondag met Lubach: dit zijn de belangrijkste verschillen

Het verschil is dat De Avondshow met Arjen Lubach wat extra is aangekleed. De presentatie is wat meer Amerikaans. Zo begint Arjen zijn verhaal staand en verhuist hij later achter de desk. Het slotstuk laat zien waarom de nieuwe show ook wordt aangemerkt als talkshow. Als afsluiter schuift er namelijk een gast aan om een bepaald onderwerp te bespreken.

Bekend recept met wat extra’s

In de eerste aflevering was dat Kim van Kooten die komt vertellen over haar nieuwe serie De verschrikkelijke jaren tachtig. Maar voordat het zover is, behandelt Arjen Lubach twee actuele onderwerpen: de hele situatie rondom Oekraïne en sporttoernooien in landen die de mensenrechten schenden. Beiden zijn items die ook zo in Zondag met Lubach hadden kunnen zitten.

Al met al brengt De Avondshow met Arjen Lubach geen grote vernieuwingen. Het is Zondag met Lubach, maar dan in een ander jasje met wat extra franjes. En dat is precies waar veel fans op zaten te wachten: de terugkeer van Arjen Lubach, maar dan in een hogere frequentie. De nieuwe show is vier keer per week op de buis (maandag, dinsdag, woensdag en donderdag), in tegenstelling tot het wekelijkse Zondag met Lubach.

Uitstekende kijkcijfers voor De Avondshow met Arjen Lubach

Zo kent De Avondshow met Arjen Lubach een goede start, ook als het gaat om de kijkcijfers. Gemiddeld wist de nieuwe talkshow 1.642.000 kijkers te trekken. Dat zijn er bijna 100.000 meer dan het half acht nieuws van RTL4. Alleen het achtuurjournaal van de NOS wist gisteren meer kijkers te trekken dan Arjen Lubach. Concurrerende talkshow Jinek kwam niet verder dan 872.000 kijkers.

De 10 beste Zondag met Lubach-items van het afgelopen jaar

De vraag is nu of De Avondshow met Arjen Lubach deze lijn kan doortrekken. Het zal nog een behoorlijke uitdaging worden om vier keer per week relevant en scherp te zijn. Daarnaast zal er ook gekeken moeten worden naar het grootste kritiekpunt: de lachband.

Kritiek op de lachband

Op Twitter werd er gisteravond behoorlijk geklaagd over de nogal aanwezige lachband. Kijkers vinden het nep en zijn van mening dat het geklap en gelach van het publiek veel te aanwezig is. Een nadeel van de nieuwe meer Amerikaanse-stijl.

Tot vanavond

Al met al kan Arjen Lubach terugkijken op een succesvolle comeback. De items waren scherp en het interview met Kim van Kooten een aardige aanvulling. Nu is het afwachten of deze lijn kan worden doorgetrokken. We gaan het vanavond al zien.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.