Martin de Coninck
Martin de Coninck Films & Series 24 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

De 7 beste films van 2022 en waar je ze kunt streamen

We kunnen de eindbalans opmaken. 2022 was een goed filmjaar waarin enkele grote titels (eindelijk) verschenen. Dit zijn de zeven beste populaire films van 2022 volgens IMDb. Je ziet ook waar je deze topfilm kunt streamen.

IMDb geeft vaak wel een goede indruk of een film de moeite waard is of dat je beter kunt gaan stofzuigen. Dus, als je twijfelt over een film, check dan even de beoordelingen op IMDb. Al is het ook wel eens lekker om ergens blanco in te stappen. En ach, zo nu en dan een draak van een film kijken biedt ook weer perspectief.

De beste films van 2022 volgens IMDb

Met stip op één een actiefilm waar we al uitgebreid over schreven. Jazeker, de Hollywood-kaskraker Top Gun: Maverick.

1. Top Gun: Maverick (8,4 op IMDb)

Te streamen via: Amazon Prime Video (tegen betaling)

Dit jaar was het dan toch zover en verscheen Top Gun: Maverick eindelijk op het witte doek. Na een ietwat vreemde openingsscène, waarin Tom Cruise uitgebreid z’n excuses aanbiedt voor de vertraagde release, maakt de film alle hoge verwachtingen dubbel en dwars waar. Deze actieknaller grijpt je van begin tot eind bij de strot.

2. Everything Everywhere All at Once (8,1 op IMDb)

Te streamen via: Pathé Thuis en Amazon Prime (tegen betaling)

Met een bescheiden budget van zo’n 25 miljoen dollar groeide Everything Everywhere All at Once uit tot dé verrassing van 2022. Dit absurdistische komedie-drama vertelt over een Chinese immigrante die grondig wordt doorgelicht door de Amerikaanse belastingdienst. En tegelijkertijd ontdekt ze dat ze contact kan maken met parallelle universa. Als dat geen ingrediënten zijn voor een absolute topfilm.

3. The Batman (7,9 op IMDb)

Te streamen via: HBO Max

Batman is terug, en hoe! Ditmaal trekt de Britse acteur Robert Pattinson het vleermuispak aan om het kwaad te bestrijden. Zou hij net zo’n legende worden als zijn voorganger Christian Bale? De eerste van een reeks nieuwe Batman-films werd in ieder geval redelijk goed ontvangen. Een niet geheel onbelangrijk detail: Zoë Kravitz speelt Catwoman.

4. Im Westen nichts Neues (7,8 op IMDb)

Te streamen via: Netflix

De Eerste Wereldoorlog een keer belicht vanuit het perspectief van de Duitsers. In Im Westen nichts Neues melden drie jonge Duitsers zich om te strijden voor het vaderland. Het romantische beeld dat wordt geschetst verandert al snel in een gitzwarte nachtmerrie als ze kennismaken met de gruwelijke realiteit van de loopgraven. De Engelse titel is All Quiet on the Western Front, maar deze film kijk je het best in originele taal. Lees hier meer over de remake van de oorlogsfilm der oorlogsfilms.

5. Thirteen Lives (7,8 op IMDb)

Te streamen via: Amazon Prime Video

Halverwege de lijst met beste films van 2022 volgens IMDb vinden we een krachtig overlevingsverhaal. Iedereen herinnert zich nog wel de jonge groep voetballers en hun coach die vast kwamen te zitten in een Thaise grot. Thirteen Lives is een verfilming van deze gebeurtenissen. Een zeer indrukwekkend verhaal waarin acteur Colin Farrell de heldhaftige duiker speelt.

6. Bullet Train (7,3 op IMDb)

Te streamen via: Netflix

Een cast met supersterren staat meestal wel garant voor een redelijk succes. Dat bewijst ook Bullet Train met grote namen als Brad Pitt, Sandra Bullock en Michael Shannon. In de film ontdekken vijf huurmoordenaars – onderweg in een kogelsnelle trein – dat ze iets in gemeen hebben.

7. The Unbearable Weight of Massive Talent (7,0 op IMDb)

Te streamen via: Amazon Prime Video

We sluiten de lijst met beste films van 2022 volgens IMDb af met niemand minder dan cultheld Nicolas Cage. Zijn zeer uitgebreide oeuvre krijgt extra glans met zijn rol in The Unbearable Weight of Massive Talent. Hij speelt in de film namelijk zichzelf. Op Rotten Tomatoes scoorde de film vlak na release een zeldzame 100 procent. The Unbearable Weight of Massive Talent is een dikke aanrader voor filmliefhebbers die wat licht verteerbaar kijkvoer zoeken. Lees hier onze review.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.