Willem Leijgraf
Willem Leijgraf UFC 15 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Cyril Gané: de nieuwe heerser van de UFC heavyweight-divisie

Cyril Gané heeft na UFC 265 pas 10 professionele MMA-gevechten achter zijn naam staan. Alle tien sloot hij winnend af. De Fransman met roots in de Cariben is een natuurtalent. “Bon Gamin” zag in 1990 het levenslicht en kwam via muay-thai terecht bij mixed material arts. Nu staat de Fransman aan de top van de UFC.

Een laatste stare-down is altijd intens. Een laatste blik tussen twee rivalen. Tegenstander op UFC 265 Derrick Lewis deed er alles aan om Cyril Gané uit zijn concentratie te halen. De Fransman bleef kalm, beleefd en vriendelijk. Gané genoot zichtbaar van de kans en het feit dat hij als outsider werd gezien. “Bon Gamin” (Franse vertaling voor ‘Goede jongen’) deed zijn naam eer aan en liet zijn kwaliteiten spreken.

Cyril Gané: van het westen naar de Wereldstad

Cyril Gané werd in La Roche-sur-Yon geboren. Als zoon van een vader uit Guadeloupe groeide hij op in een sportieve omgeving. Zijn vader was buschauffeur en semi-professioneel voetballer. Gané voetbalde zelf ook en deed daarnaast aan basketbal.

Op de vakschool in zijn geboorteplaats haalde hij een diploma in sales en vervolgens trok de jonge Gané naar Parijs om daar op leer-werkbasis verder te studeren. Een oud-klasgenoot laat hem kennismaken met muay-thai en “Bon Gamin” is om.

Onverslaanbaar in de vechtsport

In een tijdsbestek van drie jaar tijd kroont hij zich tot Frans kampioen in zijn gewichtsklasse en verdedigt hij die titel vervolgens met succes. Gané blijft als muay-thai vechter gedurende dertien partijen ongeslagen. In juni 2018 vecht hij zijn laatste partij. Hij sluit deze winnend af via een technische knock-out.

Twee maanden na zijn laatste muay-thai gevecht vecht Cyril Gané zijn eerste MMA-partij bij de Canadese organisatie TKO. Hij wint zijn eerste partij via submission en kroont zich direct tot heavyweight kampioen bij de kleine organisatie. Hij verdedigt zijn titel uiteindelijk drie keer voordat hij door de UFC wordt opgepikt.

Succes in de UFC

Zijn eerste gevecht in de UFC is een jaar na zijn MMA-debuut. Hij vecht tegen de Braziliaan Raphael Pessoa. Opnieuw wint Gané via submission. Dit keer doet een arm-triangle choke het werk. Een kleine drie maanden later is de Fransman opnieuw te sterk en wint hij van Don’tale Mayes via een heel hook-submission.

UFC 2021 overzicht: een half jaar vol knock-outs en Afrikaans succes

Gané is op stoom. Ondanks zijn geringe ervaring in de octagon oogt hij onverslaanbaar en dit blijkt hij ook te zijn. Hij wint van Canadees Tanner Boser via jurybesluit in december 2019 en wacht vervolgens een jaar op een fitte tegenstander. Oud UFC-kampioen Junior dos Santos treed aan tegen de Fransman en wordt met elleboogstoten naar de grond gewerkt. Bon Gamin heeft zich in de top gevestigd.

Cyril Gané in recordtempo naar de titel

Nadat Cyril Gané een voormalig UFC-kampioen heeft verslagen, treedt hij in 2021 aan tegen de Surinamer Jairzinho Rozenstruik. Beide heren zijn nieuwe namen in de UFC. Beiden zijn ze hongerig en ambitieus. Het wordt geen spectaculair gevecht. Gané vecht tactisch en wint het gevecht op punten.

Dit kunstje herhaalt hij vier maanden later als hij de Rus Alexander Volkov op professionele wijze domineert. Hij wint opnieuw via unaniem jurybesluit en voegt zich bij een select groepje titelkandidaten. De afwachtende houding van titelhouder (en trainingspartner) Francis Ngannou biedt kansen.

Ongekende UFC-clash is aanstaande

Gané krijgt een kans op de interim titel in een gevecht tegen Derrick “The Beast” Lewis. Hij weet de brute kracht van The Beast af te wenden en domineert opnieuw. Bon Gamin sluit het gevecht winnend af en stapt de octagon uit als interim kampioen. Nu wacht een moeilijke uitdaging: een gevecht tegen zijn trainingspartner Ngannou of heeft de UFC iets anders in petto voor de heavyweight divisie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.