Martin de Coninck
Martin de Coninck Crypto 2 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

De crypto-zegel van PostNL is nu te koop en die heeft stijgpotentie

NFT-liefhebbers opgelet: PostNL geeft in samenwerking met de Oostenrijkse Post de allereerste Nederlandse crypto-postzegel uit. Dat wordt likken, want je hebt eerst een gewone zegel nodig. Vanaf vandaag (2 september) te koop!

Als je het dier raadt dat op de crypto-stamp wordt afgebeeld, verzeker je jezelf alvast van aankoop. Via de site van PostNL kun je ‘de jacht’ op het beest beginnen.

Digitale tweeling

De wereld van filatelie, ofwel postzegels verzamelen, ondergaat een digitale transformatie met de uitgifte van de joint issue crypto-postzegel.

De ‘NL crypto stamp’ bestaat twee delen: een fysieke postzegel en een non-fungible token (NFT), de digitale tweelingbroer. Op de versie die je kunt likken staat een QR-code. Wanneer je deze scant, krijg je toegang tot de digitale versie. Daarna kun je de NFT activeren, uitwisselen en verhandelen via de blockchain.

nft, crypto-postzegel, crypto stamp, nederlandse, postnl, qr
(Afbeelding: PostNL)

Niet geheel onbelangrijk: de fysieke postzegel kun je ook gewoon gebruiken om brieven mee te frankeren. Al is het waarschijnlijk beter om die als collector’s item te bewaren in een oude schoenendoos. Gewoon bij de rest van je postzegelverzameling.

De NFT-stamp is een primeur in Nederland en volgens PostNL ook wereldwijd een debuut. Het is namelijk de eerste keert dat een crypto-postzegel door twee postbedrijven samen wordt uitgegeven. Gelijktijdig wordt er een variant van de zegel uitgebracht in Oostenrijk door de Oostenrijkse Post.

Crypto-postzegel reserveren via PostNL

De NL crypto stamp kun je trouwens niet zomaar reserveren of bestellen. Eerst moet je zorgen dat je behoort tot de uitverkorenen en op de whitelist belandt. Hiervoor moet je het dier raden dat op de joint issue postzegel komt te staan.

nft, crypto-postzegel, crypto stamp, nederlandse, postnl
(Afbeelding: PostNL)
nft, crypto-postzegel, crypto stamp, nederlandse, postnl
(Afbeelding: PostNL)

Op voorgaande edities – die alleen in Oostenrijk verschenen –  stonden al een mythische eenhoorn, walvis en een panda. Als jij op de site van PostNL raadt welk dier op de crypto-postzegel staat afgebeeld, behoor je tot de uitverkorenen.

Waarde NFT kan enorm stijgen

Vanaf vandaag (2 september) start de pre-sale van de eerste Nederlandse crypto-postzegel. Dan krijgt iedereen de kans om een exemplaar in de wacht te slepen. Tenminste, zolang de voorraad strekt.

Het is zeker de moeite waard om een Nederlandse crypto-postzegel te bemachtigen. De waarde van de NFT kan in korte tijd enorm stijgen. Dat gebeurde eerder ook met een eerdere uitgave van een eerdere Oostenrijkse cryptopostzegel op NFT-marktplaats OpenSea.io.

Op de eerste dag van uitgave (12 juni 2019) was een digitale postzegel zo’n 75 dollar waard. Deze waarde steeg binnen enkele dagen naar meer dan 1 ETH; op het moment van schrijven meer dan 1.800 dollar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.