Tessa Ham
Tessa Ham Crypto 9 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

4 voorbeelden van crypto index tokens: de ETF’s van de cryptowereld

Trackers die een index volgen (ETF’s) zijn enorm populair onder investeerders, omdat ze vaak als een goedkope manier worden gezien om te beleggen, en dan ook nog eens met een lager risico. Tot zover waarschijnlijk geen nieuws. Maar wist je dat er tegenwoordig ook soortgelijke producten voor crypto-investeerders, genaamd crypto index tokens, zijn?

Dat is goed nieuws voor investeerders die geloven in crypto, maar die door de hoeveelheid aan munten door alle bomen het bos niet meer zien. Of voor investeerders die gewoon een goede spreiding in hun portefeuille willen.

De ETF’s van cryptowereld

Even een kleine opfrisser. Waarom zijn we ook alweer fan van ETF’s? Als je in een ETF investeert, beleg je in één klap in tientallen tot wel duizenden aandelen, obligaties, grondstoffen of valuta. In plaats dat je bijvoorbeeld losse aandelen kiest en maar moet hopen dat deze goede rendementen opleveren, investeer je in ‘de hele markt’.

Crypto-investeerders hebben deze mogelijkheid ook, want er bestaan ook crypto index tokens die ongeveer hetzelfde werken als de eerdergenoemde ETF’s. Waar een ETF de prestaties van een indexfonds zoals de AEX, S&P 500 of NASDAQ volgt, volgen crypto index tokens de prestaties van bijvoorbeeld de 20 grootste cryptomunten.

Door hierin te investeren heb je meteen goed gespreid in je portefeuille en hoef je minder aankoopkosten te betalen (je hoeft immers maar één index token te kopen in plaats van tientallen individuele crypto’s). Ook hoef je minder actief onderzoek te doen naar crypto’s, wat normaiter een tijdrovende klus is.

Voorbeelden van crypto index tokens

In dit artikel lichten we vier voorbeelden van crypto index tokens uit én delen we een alternatief. Dit is natuurlijk geen pleidooi om meteen de crypto index tokens te kopen, maar om je te informeren over het bestaan ervan. Doe je research, want er bestaan nog veel meer opties.

1.Total Crypto Market Cap Token (TCAP)

Ben je op zoek naar een crypto index token waar je echt in ‘de hele markt’ investeert? De Total Crypto Market Cap Token (TCAP) is een token die de waarde van de totale marktkapitalisatie van crypto volgt. Het is een index van meer dan 2.000 crypto-activa.

2. DeFi Pulse Index (DPI)

DeFi Pulse Index (DPI) is een crypto index token die specifiek de prestaties van digitale activa binnen de gedecentraliseerde financiële (DeFi)-industrie volgt. De index bestaat uit tien tokens, waaronder COM, LEND, MKR, YFI en SNX.

3. NFT Index Token (NFTI)

2021 was het jaar van de NFT’s en er wordt verwacht dat deze non-fungible tokens alleen nog maar populairder worden. Deze week kocht Eminem nog een NFT-aap die op hemzelf lijkt voor 450.000 dollar. Je raadt het al, de NFT Index Token (NFTI) is een token die de prestaties van digitale activa in de NFT-sector volgt.

Onderliggende tokens die door deze index worden gevolgd, zijn onder andere MANA, WAX, SAND, MATIC, AXS en ENJ. Twee daarvan staan in de top 5 best scorende crypto-munten van 2021.

4. Crypto20 Index Token (C20)

Veel populaire ETF’s volgen de best presterende aandelen van een bepaalde regio (denk maar aan de AEX en de S&P 500). Deze crypto index token kun je daar een beetje mee vergelijken, want de Crypto20 Index Token (C20) volgt de prestaties van de top 20 crypto’s. Hieronder vallen onder andere BTC, ETH, ADA, BNB, SOL, DOGE, SHIB, AVAX en LUNA.

Alternatief: S&P Crypto Mega Cap Index

Bovenstaande crypto index tokens zijn een goede manier van investeren in crypto voor mensen die tijd willen besparen en meteen een goede spreiding willen hebben. Maar helaas kun je ze niet overal kopen. Ook moet je ze met andere cryptocurrency kopen (check dit artikel van Coinbase om erachter te komen hoe je ze kunt aanschaffen).

Ben je helemaal nieuw in de cryptowereld en vind je dit een stap te ver? Dan is een alternatief bijvoorbeeld de S&P Crypto Mega Cap Index, een ETF die de prestaties van zowel BTC als ETH volgt. Tegenwoordig verschijnen er steeds meer traditionele beleggingsopties die cryptogerelateerd zijn.

Cryptonews

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.