Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Sneakers 9 jan 2022
Leestijd: 6 minuten

Workout voor je voet: deze schoenen maken je voeten sterker

Wat is de perfecte schoen? Simpel, een schoen die perfect is voor je voet. Dat lijkt een inkopper, maar helaas voldoen weinig schoenen daaraan. Bijna alle schoenen die te koop zijn, misvormen onze voeten. Behalve Vivo Barefoot, een nieuw schoenenmerk dat is ontwikkeld vanuit de natuurlijke krachten van de voet. In een poging onze eigen misvormde voeten te redden, testte Manners een paar outdoor-schoenen van Vivo Barefoot.

Soms dragen we nette schoenen die onze voeten opsluiten en afknellen, dan weer dragen we sneakers die de naam hebben comfortabel te zijn, maar onze voeten lui maken.

Hey jij daar, met je luie voeten

Maar mijn sneakers zitten zo lekker, hoe kan dat slecht zijn? Het is toch goed dat mijn sneakers mijn voeten steun geven, extra kussentjes onder mijn voeten leggen en strak om mijn voeten sluiten? Dat denk je, maar dat is alleen maar omdat je eraan gewend bent. Een schoen die geen rekening houdt met de vorm en motoriek van je voet, is onnatuurlijk. If you don’t use it, you lose it en dus worden we minder goed in lopen.

Getest: schoenen die je voeten sterker en actiever maken
Schoenen die de ervaring van blote voeten zo intact mogelijk laten (Afbeelding: Vivobarefoot)

In 2012 kwamen twee Engelsen met een nieuwe benadering: schoenen die de ervaring van blote voeten zo intact mogelijk laten. Ze ontwikkelden de Vivo Barefoot: schoenen met een dunne zool die je voeten in staat stellen om actiever, sterker en meer gecoördineerd te worden. Alle schoenen van Vivobarefoot zijn breed, dun en flexibel. Dit bevordert de natuurlijke kracht en motoriek van je voet. Je voelt de grond onder je voeten, wordt weer onderdeel van de natuur.

Activeer en train je voeten met Vivo Barefoot

De natuurlijke voet is breed (waaiervormig), flexibel (met drie dynamische bogen) en sensorisch (met duizenden zenuwuiteinden). Het deel van de hersenen dat informatie krijgt van de voeten is even groot als het deel van de hersenen dat informatie krijgt van de handen. Haal deze feedback weg en de hersenen raken in de war, wat resulteert in onhandig bewegen en pijn.

Getest: schoenen die je voeten sterker en actiever maken
Je voet is ontworpen om zich af te zetten vanuit de bal en de grote teen. (Afbeelding: Vivobarefoot)

Je voet is ontworpen om zich af te zetten vanuit de bal en de grote teen.De voet is het steunpunt van het lichaam. De voetbogen werken als veren en wanneer ze onbelast zijn, ondersteunen de intrinsieke spieren en ligamenten de voetboog. Bij ‘belasting’ zakt de voetboog in en zorgen de ligamenten, spieren en pezen voor elastische terugslag. Tijdens het hardlopen moet je lichaam twee keer je lichaamsgewicht aan schokken opvangen. De voetbogen en de enkel zijn ontworpen om 52% van deze schok te absorberen. Haal dit weg – door op de hiel te landen – en die ‘schok’ moet worden opgevangen door de knieën en heupen.

Daarnaast is de flexibiliteit en kracht van de grote teen cruciaal voor een gezonde, natuurlijke voortbeweging. De menselijke voet is ontworpen om zich af te zetten vanuit de bal en de grote teen (bronnen).

Waarom dikke zolen met vering slecht zijn voor je voet

Dikke gedempte zolen verminderen de zintuiglijke feedback naar je hersenen en zorgen ervoor dat je voeten de grond niet voelen. Dit resulteert in onhandige, onbehendige bewegingen, zoals overgetraindheid bij het lopen of rennen. Brede schoenen zorgen ervoor dat je tenen, vooral je grote tenen, een stabiele steunbasis hebben.

Getest: schoenen die je voeten sterker en actiever maken
Hou je voeten jong en fit (Afbeelding: Vivobarefoot)

Taps toelopende smalle schoenen geven je schoenvormige (misvormde) voeten waardoor de stabiliteit afneemt en de natuurlijke spreiding en terugslag van de tenen wordt beperkt, wat de spieren en de functie verzwakt.

Beperking van bewegingsvrijheid

Een soepele, brede schoen geeft je spieren en pezen de ruimte om zich te belasten, te spreiden en terug te veren, waardoor je een natuurlijke veer in je stap krijgt. Steunende en/of stijve schoenen verkrampen je voeten en beperken de natuurlijke bewegingsvrijheid, waardoor de spieren en fascia worden verzwakt.

30% van de mensen wordt met Morton’s voet (waarbij de tweede teen langer is dan de grote teen) geboren. Velen zullen het in de loop van hun leven ontwikkelen als gevolg van een slecht schoenontwerp. Een ander probleem is de bunion (waarbij het gewricht van de grote teen vervormd is).

Getest: schoenen die je voeten sterker en actiever maken
Laat je voeten zelf bepalen wat de ideale motoriek is (Afbeelding: Vivobarefoot)

Schoenen moeten beschermen tegen scherpe objecten en tegen de kou, maar verder niet. Laat je voeten zelf bepalen wat de ideale motoriek is bij lopen en rennen. Tot zover de theorie, nu de praktijk.

Vivo Barefoot getest

Ik ervaar inderdaad direct vanaf de eerste stappen een heel andere sensatie dan die ik gewend ben van al mijn andere schoenen. In plaats van dat mijn voeten mijn schoenen voortbewegen, heb ik het gevoel dat ik op blote voeten loop. Het lijkt wel of mijn voeten een signaal aan mijn hersenen doorgeven dat ze zich vrijer voelen. Ik voel de ondergrond, maar niet op een onprettige manier.

Lichtgewicht hiking boots (Afbeelding: Vivobarefoot)

Je kan ermee sluipen. Alsof je op sokken of op blote voeten loopt. Of eerder super-silent-stealth-sloffen, want je kan er mee sluipen als de beste, niemand hoort te aankomen. De Tracker All Weather schoenen ogen behoorlijk robuust en zijn dan ook perfect voor outdoor-gebruik. Maar ik merk een groot verschil met de bekende hiking shoes. Ze zijn veel lichter en soepeler. En toch heel warm en waterdicht.

De verschillende modellen van Vivo Barefoot

Na een grote wandeling (waarbij ik doorgaans toch echt last van mijn voeten heb), heb ik totaal geen vermoeide voeten. Heel bijzonder. Zou Vivo Barefoot gelijk hebben? En zouden de schoenenwinkels die mijn voeten altijd opsloten in stijve schoenen met dikke zolen waardoor mijn voeten misvormd zijn (doorzakken en bunions) het bij het verkeerde eind gehad hebben? Het lijkt erop. Een outdoorwinkel waar ik langs ging met de Vivo Barefoot-schoenen bevestigde dat ze inderdaad volgens hen heel goed voor je voeten zijn.

Vivo Barefoot heeft ook tal van andere modellen, dus zeker niet alleen voor outdoor. Er zijn ook stylish casual-schoenen, sportschoenen (voor hardlopen, maar bouw dit rustig op omdat het heel anders is dan met sneakers) en zelfs nette schoenen.

Getest: schoenen die je voeten sterker en actiever maken
Ze zijn veel lichter en soepeler (Afbeelding: Vivobarefoot)

De Primus Lite III is bijvoorbeeld een mooi laag modelletje, een zeer minimalistische schoen die nauwelijks wat weegt en je echt een gevoel geeft dat je op blote voeten of slippers loopt.

Vivo Barefoot: conclusie

Vivo Barefoot-schoenen zijn inderdaad het beste voor je voet. En dat lijkt me eerlijk gezegd de belangrijkste eis bij het aanmeten van schoeisel. Wat je er ook van vindt, het lijkt me in elk geval slim om naar je voeten te luisteren en ze schoeisel te geven waar je voeten sterker van worden. Gelukkig zijn het geen lelijke orthopedische stappers maar heeft Vivo Barefoot behoorlijk wat stijlvolle en gewaagde modellen waar je mee voor de dag kan komen.

  • De Primus Lite III gebruik je voor een run, wandeling en workout en kost €135,-
  • Tracker All Weather SG begeleidt je voeten op zwaar terrein en bij koud, besneeuwd weer. €235,-

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.