Tessa Ham
Tessa Ham Crypto 11 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

CPB-directeur voorspelt Bitcoin-crash: ‘Nu crypto in Nederland verbieden’

Het is volgens Pieter Hasekamp, directeur van het Centraal Planbureau, onvermijdelijk dat de Bitcoin en andere cryptovaluta gaan crashen. In een essay in het FD schrijft hij daarom dat het Nederlandse kabinet cryptomunten snel moet verbieden.

Hasekamp is van mening dat Nederland nu moet ingrijpen. Als hij zijn zin zou krijgen, zou er een ‘totaalverbod’ komen op de productie, handel en het bezit van cryptomunten.

Bitcoin en crypto in de ban?

Pieter Hasekamp heeft een duidelijke mening: Nederland moet bitcoins en andere cryptomunten in de ban doen. Dat schrijft hij in zijn maandelijkse essay in het FD. Het is niet zomaar iemand die dit roept. Hasekamp is sinds maart 2020 directeur van het CPB, een belangrijke adviseur van het kabinet.

De CPB-directeur ziet voorzichtige regulering niet zitten en vindt het tijd voor harde maatregelen. “Voor beleggers én overheden geldt: wie als laatste in beweging komt, is de klos”, schrijft hij. Een ban zal volgens hem tot een waardedaling leiden en zo het einde van cryptomunten betekenen. “Het product heeft zelf immers geen intrinsieke waarde”, beargumenteert hij. “Het ontleent zijn aantrekkingskracht alleen aan acceptatie door anderen.”

Komt er echt een verbod?

Of een nationaal verbod op Bitcoin echt kan worden toegepast, valt overigens nog te bezien. In 2018 wees Minister van Financiën Wopke Hoeksta nog een verbod op cryptovaluta van de hand, omdat dit lastig te realiseren is. Cryptomunten worden immers niet door een financiële instelling uitgegeven en worden internationaal verhandeld. Autoriteiten hebben er daardoor weinig grip op.

Er zijn juist ook landen die het tegenovergestelde pad kiezen: in El Savador is de Bitcoin bijvoorbeeld afgelopen week goedgekeurd als wettig betaalmiddel. Ook zijn er verschillende internationale samenwerkingsverbanden bezig met het opstellen van regels voor financiële instellingen wat betreft digitale munten.

Vanuit de Europese Commissie komen bijvoorbeeld juist voorstellen over het ‘maximaal benutten van de kansen’ die cryptovaluta bieden. Zij willen experimenten met blockchaintechnieken en crypto-instrumenten mogelijk maken voor financieel dienstverleners.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.