Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Gezondheid 17 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Cocaïnegebruik door het dak: deze steden snuiven het meest

Ondanks dat we op Manners uitvoerig hebben bericht over de gezondheidsrisico’s van cocaïne, blijft het cocaïnegebruik in Nederland maar stijgen. Blijkbaar zijn we (nog) niet zo invloedrijk als we denken. In dit artikel lees je in welke Nederlandse en Europese steden de inwoners het vaakst hun neus poederen. En hoeveel lijntjes snuiven de Amsterdammers op doorsnee zaterdag?

Het kan zo niet langer, betoogde Femke Halsema afgelopen week in de Engelse krant The Guardian. Drugsdealers worden steeds rijker en machtiger, waarvan de moorden op Derk Wiersum en Peter R. de Vries natuurlijk de meest tragische voorbeelden zijn.

Halsema wil legalisering cocaïne in Amsterdam

Halsema oppert om proeven te doen met legalisering van cocaïne, zodat de inkomstenbron van de criminelen kan worden afgeknepen. Wijzelf weten niet of dit wel de beste oplossing is. De jeugd is al verslaafd aan TikTok en snus. Straks zitten ze ook nog massaal cocaïne te snuiven op het schoolplein.

Femke Halsema burgemeester burgemeesters wethouder raadslid gemeente bestuur salaris inkomen vergoeding
De maat is vol, aldus Femke Halsema (Afbeelding: ANP)

Dat er iets gedaan moet worden aan het cocaïnegebruik in Nederland, is echter duidelijk. Cocaïne is inmiddels na wiet de meest populaire drug in Nederland. De jaarlijkse omzet van cocaïne wordt geschat op zo’n 6,8 miljard euro. Dit is meer dan de omzet van supermarkten Plus en Coop bij elkaar.

Amsterdam scoort hoog, maar niet op 1 in Europa

Cocaïne laat weinig tot geen sporen achter in het lichaam, maar is wel aantoonbaar via de afvalstof benzoylecgonine. 4 tot 24 uur na gebruik van cocaïne is er benzoylecgonine te vinden in de urine van de gebruiker. Door het rioolwater van steden op deze stof te controleren, heeft het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) becijferd in welke Europese steden de meeste cocaïne werd gebruikt.

cocainegebruik in nederland
Tarragona lijkt een pittoresk Spaans badplaatsje, maar staat op 2 qua cocaïnegebruik in Europa. (Afbeelding: Pexels)

Het is geen verrassing dat Amsterdam de koploper is qua cocaïnegebruik in Nederland. Eindhoven en Utrecht haalden de top tien nét niet; zij bezetten plek 11 en 12.

Top 10 cocaïnegebruik in Europese steden

  • 1. Antwerpen Zuid 2.381
  • 2. Tarragona 1.610
  • 3. Amsterdam 1.142
  • 4. Brussel 984
  • 5. Zurich 769
  • 6. Basel 837
  • 7. Geneve 769
  • 8. Lleida 759
  • 9. Lissabon 932
  • 10. Valencia 724

Amsterdammers op zaterdag aan de cocaïne

Bovenstaande cijfers zijn de milligrammen benzoylecgonine per 1.000 inwoners per dag. Omgerekend naar lijntjes cocaïne per inwoner leveren de data vooral wat het weekend betreft bizarre cijfers op.

Per 1.000 inwoners worden er in Amsterdam op zaterdagavond 100 lijntjes cocaïne gesnoven. In Eindhoven en Utrecht doen ze het rustiger aan, maar niet veel. Daar doen ongeveer 50 per 1000 inwoners een lijntje coke op zaterdagavond.

Nieuwe Netflix-serie over cocaïne-koningin

Heb je zelf geen zin om ontwormingsmiddel voor dieren (waarmee dealers hun cocaïne vaak versnijden) je hersens in te jagen, maar wil je toch een beetje van de spanning meepikken? Kijk dan naar de nieuwe hitserie op Netflix over de Colombiaanse cocaïnebazin Griselda.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.