Alrik de Jong
Alrik de Jong Reizen 16 aug 2021
Leestijd: 6 minuten

Canyoning in Europa: 9 coole spots voor het ultieme vriendenuitje

Canyoning is een sport die zo’n beetje alle facetten van outdoor-sporten omvat. Schaam je niet als je er nog nooit van gehoord hebt, want canyoning (in het Amerikaans canyoneering) is een relatief jonge sport. Je moet goed zoeken naar gebieden met canyoning trails, daarom delen we hier de mooiste locaties in Europa voor jouw volgende vriendenuitje.

Canyoning doe je in bergachtige gebieden. Je volgt de loop van een rivier door een canyon (kloof). Daarbij komen hiken, klimmen, springen, glijden, zwemmen en abseilen samen.

Canyoning is het vriendenuitje bij uitstek

Van simpele kloven voor beginners tot dagtochten door extreme canyons, eigenlijk is canyoning door iedereen te beoefenen. Deze sport staat hoe dan ook garant voor avontuur en plezier. Negen uitgelezen gebieden in Europa om de ruige natuur te trotseren. Uit eigen ervaring weten we dat dit het ultieme vriendenuitje is.

1. Fort William, Schotland

Canyoning doe je niet voor het mooie weer. Gelukkig maar, want een van de mooiste gebieden in Europa voor een canyoning-trip is Fort William in Schotland. Dit door wolken omringde plaatsje, waar 10.000 mensen wonen, is een perfect beginpunt om Schotlands mooiste canyons te bereiken.

canyoning, vriendenuitje, schotland, europa, Grey Mare’s Tail
Grey Mare’s Tail (Afbeelding: Canyoning Scotland)

Beginners kunnen naar Allt van Halen, waar je in het water kunt springen en kleine stukjes door het licht stromende water kunt afleggen. Als gevorderde ga je naar de Ben Nevis, de hoogste berg van Schotland. Hier heb je een trail met hoge richels om vanaf te springen en wilde watervallen om te abseilen.

Maar als eindbaas doe je toch echt Grey Mare’s Tail. Dit is een ‘slot canyon’, wat betekent dat-ie erg smal kan worden en dus niet bepaald toegankelijk is. Deze trail bevat spectaculaire sprongen, pittige waterroutes en heftige watervallen. Bonus tijdens je vriendenuitje: de whisky is hier dichterbij dan waar dan ook.

2. Canyoning in Andalusië, Spanje

Andalusië staat vooral bekend om het stierenrennen, maar dat sla jij natuurlijk over. Hopla, direct de wilde natuur in. Om te beginnen bij de Guadalmina River, waar je de technische skills van het canyoning kunt leren.

De canyon Almanchares in Nationaal Park Sierras de Tejeda & Almijara y Alhama is smal en beschikt over meerdere watervallen en liefst veertien ‘rivier-slides’, waarbij je naar beneden glijdt. Maar dit zijn niet de moeilijkste afdalingen. Ook zwem je hier door een paar unieke tunnels.

Ga je vanaf hier met de auto twee uren naar het westen, dan vind je de meest uitdagende trail van Andalusië, Las Buitreras genaamd. Hier klim je pittige stukken omhoog en kom je veel wilde watervallen tegen. Tussen de diepe, grijze, kathedraalachtige rotsen lopen kronkelige paden, vaak erg smal.

3. Nationaal Park Triglav, Slovenië

Slovenië is een outdoorland bij uitstek. Vooral Nationaal Park Triglav en de gebieden eromheen lenen zich goed voor canyoning. Je vindt hier zeven goede canyons, relatief dicht bij elkaar.

canyoning, Slovenië, paradijs, actieve vakantiegangers
(Afbeelding: WikiMedia)

Sušec is een leuke canyon om te beginnen. Hier heb je onder meer de optie om een sprong van 12 meter te maken. Met zijn vele watervallen is de Predelica Stream meer iets voor gevorderden. En de meest uitdagende canyon is Grmečica, waar je vanaf een 8 meter hoge waterval naar beneden springt.

Aan de andere kant van het Bledmeer tref je de rivier Sava Bohinjska. Dit gebied is een walhalla voor pro’s die alle technische vaardigheden van het canyoning tot in de puntjes beheersen.

4. Canyoning in Peneda-Geres National Park, Portugal

Als je tijdens je vriendenuitje naar Portugal gaat, bezoek dan zeker helemaal bovenin het land Nationaal Park Peneda-Gerês, een gebied dat bestaat uit 700 vierkante kilometer aan prachtige natuur. Grenzend aan Spanje beschikt dit gebied over ruige heuvels, meren, valleien en canyons.

Meerdere gebieden in dit park lenen zich perfect voor canyoning. Bij de rivier Arado Gerês glijd je bijvoorbeeld bij een mooie waterval naar beneden, maak je veel sprongen en en kruip je door een krappe natuurlijke tunnel naar een smaragdblauw meertje.

De meer ervaren canyoneer gaat naar de rivier Cabril, bij Poço do Mouro. Via een wild pad loop je naar de canyon, waar je regelmatig het groene water inspringt. Vervolgens kom je langs een paar heftige watervallen en abseil je bij behoorlijk smalle kloven de diepte in.

5. Canyoning in Interlaken, Zwitserland

Bij de rivier Aare, in de buurt van Interlaken, heb je in Zwitserland drie goede canyoning-gebieden: Saexten, Chli Schliere en Grimsel. Saexten is de makkelijkste en de kortste. Hier doe je ongeveer drie uren over.

Chli Schliere is al uitdagender, onder meer door een lange, glibberige, smalle trap de diepte in. Je legt een grote afstand af door het water en komt steile watervallen tegen. Vergeet niet te genieten van het prachtige uitzicht. De pittigste is Grimsel. Bereid je voor op bijna een hele dag in het water, zware abseilstukken en moeilijke sprongen. Deze trip duurt ongeveer zeven uren.

6. Canyoning in de buurt van Nice, Frankrijk

Zuid-Frankrijk beschikt over aardig wat canyons, de meeste in de buurt van Nice. Bij de Gorges du Loup is het allemaal heel easy going. Meer uitdaging vind je bij de canyon van de rivier Bollène, waar je de Alpen wordt ingevoerd. Veel spectaculaire sprongen en redelijk sterk stromend water.

Maar tijdens een vriendenuitje ga je natuurlijk voor de meest uitdagende trail, die je vindt bij Maglia. Hier kom je pittige slides tegen en moet je een aantal gewaagde sprongen maken. Ook moet je behoorlijk ver de diepte in abseilen. Deze trip duurt ongeveer zeven uren.

7. Tirol, Oostenrijk

Echt waar, hier kun je meer dan alleen skiën en bier drinken tijdens je vriendenuitje. De Alpenrosenklamm is perfect voor beginners, waarbij gezegd moet worden dat je geen hoogtevrees moet hebben. De abseilstukken zijn namelijk behoorlijk hoog en steil.

canyoning in europa, tirol, vriendenuitje
(Afbeelding: Tirol Rafting)

Als je wat meer getraind bent, pak je de Auerklamm. Hier kun je onder meer een sprong van 17 meter maken. Experts gaan hier naar de Kronburg. Om de canyoning-trail hier af te maken, heb je veel technische skills nodig. Zo abseil je 40 meter naar beneden in een uiterst smalle kloof.

8. Canyoning bij het Gardameer, Italië

Het Gardameer in Noord-Italië ken je waarschijnlijk van de caravans met Nederlandse nummerborden. Mocht je hier op vakantie gaan, weet dan dat er ook veel canyoning-mogelijkheden zijn. Zo kun je naar Torrente Tuffone. Hier kom je een paar sprongen van zo’n 15 meter hoogte tegen. Je landt in prachtige natuurlijke baden met turquoise water.

Bij Vajo dell’Orsa maak je een trip van zeven uren waar alles aan bod komt. En als ervaren canyoneer ga je naar Torrente Aviana, waar je onder meer 100 meter naar beneden abseilt.

9. Canyoning in Montenegro

Last but not least: canyoning in Montenegro. Echt een prachtig outdoorland, zoals je ze wel meer in de Balkan vindt. De canyon Rikavac kun je bij wijze van spreke nog met je opa doen, maar de natuur hier is wel erg mooi.

canyoning, montenegro, tips, natuur, vakantie
(Afbeelding: Canyoning Montenegro)

Moeilijker is Nevidio, de populairste canyon van Montenegro. Hier klim je over enorme keien, drijf je door turquoise wateren en maak je behoorlijke sprongen. Ook bij de rivier Skurda heb je tal van mogelijkheden om te springen, glijden, klimmen, zwemmen en abseilen. Enjoy!

Toch liever een vriendenuitje in eigen land? Check dan deze tweedaagse safari op de Veluwe.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.