Alrik de Jong
Alrik de Jong Reizen 24 jun 2020

Ultiem vriendenuitje: 2-daagse Veluwe-safari en slapen in een daktent

Het dilemma onder vriendengroepen en teams met collega’s: hoe organiseren we in deze tijd in hemelsnaam een uitje? We namen de proef op de som en togen met negen man naar de Veluwe voor een corona-proof safari met een overnachting in een daktent.

TeamTripper organiseert sinds een paar jaar voor vrienden en bedrijven avontuurlijke uitjes op de Veluwe. Slapen in een daktent op een Land Rover, uitdagende hikes, wild spotten, ‘s avonds lekker eten en drinken in de natuur. Safari in eigen land. De pandemie gooide ook hier tijdelijk even roet in het eten. Maar in plaats van bij de pakken neer te zitten, gebruikte initiatiefnemer Jonathan Kleppe de zeeën van tijd om het concept aan te passen en te optimaliseren. “We hebben de wandelroutes nu zo vaak kunnen lopen dat alle details kloppen.”

Het gevoel van een Afrikaanse safari op de Veluwe

Jonathan ontvangt ons in Kootwijk, een gemoedelijk dorpje midden op de Veluwe. In het verleden heeft hij veel gereisd, vooral in Afrika. Het unieke safari-gevoel dat hij op dat continent ervoer, heeft hij naar Nederland gehaald. Aan alles is gedacht, inclusief een kamp met uitzicht op een landschap dat aanvoelt als een Afrikaanse steppe. Maar daar zijn we nog niet: eerst een pittige hike, zonder gids.

vriendenuitje, heisessie, veluwe, safari
Onze rugtassen worden volgestopt met proviand

Tijdens koffie en appeltaart in Gasterij ‘t Hilletje krijgen we uitleg over de route die we gaan lopen. De beschikbare routes variëren van zeer uitdagend (volledig op kompas of GPS) tot makkelijk. Die van ons zit ertussenin. We moeten het doen met een beknopte beschrijving, een kaart en een kompas. Terwijl een jachtopziener ons bijpraat over de natuur, het te spotten wild en eventuele sporen, strikken wij onze veters. In groepjes van drie (corona-proof) lopen we de Hollandse wildernis is. Met een rugzak vol proviand, want de hike duurt volgens de routekaart tussen de drie en vier uren.

Het perfecte vriendenuitje of heisessie met je collega’s

Er is geen betere manier om een vriendenuitje of heisessie met je bedrijf te beginnen dan een wandeling op de Veluwe. Je babbelt een eind in de rondte, zoekt samen de route uit en verwondert je bij iedere stap over de unieke natuur die ons land rijk is. In dit geval wandelen we onder meer over Het Kootwijkerzand, het grootste stuifzandgebied van West-Europa.

vriendenuitje, heisessie, veluwe, safari
Met een kaart en kompas over Het Kootwijkerzand

Maar er is meer dan zand. De landschappen wisselen elkaar af. Bos, heide, de Veluwe heeft natuurlijk alles. Ja, ook wilde dieren. Overdag wild spotten is lastig, al kom je meestal wel een paar zwijntjes tegen. Heb respect voor ze en hou afstand, dan gebeurt dat ook andersom. Ook zien we een adder voorbij kronkelen en vliegen de buizerds ons om de oren.

IJskoud bier en verse zalm boven het kampvuur

Zonder dat we het door hebben blijken er alweer een paar uren verstreken. Onderweg maken we één fout, waardoor we eventjes valsspelen en de GPS-coördinaten invoeren in Google Maps. Het einde van de prachtige hike nadert en ons simpele mannenbrein denkt dan aan maar vier letters: bier. TeamTripper heeft daar nog zeven letters aan toegevoegd: ijskoud bier. Bij aankomst staat er naast een plateau borrelhapjes een ton vol dat ijskoude bier klaar, terwijl op de achtergrond een kok onze maaltijd aan het bereiden is in een outdoor-keuken. Een verse zalm wordt langzaam gerookt boven een knetterend kampvuur. Waar hebben we dit aan verdiend?

In het safari-kamp klopt alles. De Land Rovers met daktenten, de speciaal uit Afrika geïmporteerde safari-tenten, het uitzicht op een landschap dat aan een steppe doet denken. Ook in de aanwezige blokhut ontbreekt het aan niks. Drank, hapjes, hout, alles is voorradig. In de verte zien we een familie zwijntjes, maar de focus ligt nu even op bier en eten. Net als de wandelroute kun je ook in het kamp terecht voor verschillende doeleinden en kun je het zo luxe of basic maken als je zelf wil.

Golden hour

We kunnen ons voorstellen dat een heisessie met collega’s bestaat uit goede reflecterende gesprekken. Wij gedijen als collega’s echter beter bij de sfeer van een vriendenuitje. Dat betekent dat de volgende morgen niet iedereen aanwezig is bij de de wildwandeling. De golden hour om wild te spotten is namelijk net na zonsopkomst.

De enkele die-hard die wel uit zijn tent is gestapt, spot op het mooiste moment van de dag een hert (moeilijk in te schatten wat voor soort), reeën en zwijnen. Op dat moment is de kok alweer in het kamp gearriveerd voor een niet te versmaden ontbijt. Er staat namelijk nog een avontuurlijke hike te wachten.

2-daagse Veluwe Trail

De safari in eigen land is voor verschillende doeleinden bedacht en is interessant voor vriendengroepen, coaching en bedrijven. De Veluwe Trail is vanaf nu te boeken tussen 1 juli en 15 oktober. De prijzen beginnen bij 199 euro per persoon voor groepen van 8 tot 20 personen. Daarbij zit van alles inbegrepen. Lees hier meer.

Check ook: Wildkamperen in Europa: 5 ultieme landen voor een gratis roadtrip

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ultiem vriendenuitje: 2-daagse Veluwe-safari en slapen in een daktent
Sluiten