Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 25 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Meer sparen gaat een stuk makkelijker met de 3R-budgetregel

Ben jij vastberaden meer te sparen, maar wil het in de praktijk nog niet lukken? Dan is deze budgetregel jouw reddende engel. En nee, die 3 R’en staan niet voor rust, regelmaat en reinheid, de woorden die je misschien kent als gouden opvoedregel. Benieuwd waar de letters wél voor staan?

Met deze simpele regel heb jij je financiën in een mum van tijd op orde én is er plotseling meer ruimte om eindelijk je spaarrekening te spekken.

Inzicht in budget, meer sparen

Niet voor iedereen zit sparen in zijn of haar tweede natuur. Geen paniek, want ook voor jou zijn er manieren om inzicht te krijgen in je budget.

De R van Reduce

Vraag je bij alles af: kan het misschien iets minder? Eén keer per maand minder naar de kroeg? Geen koffie of broodje om de hoek. Het levert je direct geld op. Minder vaak naar de supermarkt? Minder kans op impulsaankopen. Natuurlijk moet je ervoor waken dat je jezelf niet te veel belemmert, maar sommige dingen kunnen vaak best wat minder. Kleine moeite, groot plezier. Voornamelijk voor je bankrekening, want minder van alles, betekent méér ruimte om te sparen. Stel je bespaart 50 euro per maand door simpelweg een beetje te minderen, dan heb je toch al 600 euro extra in een jaar.

De R van Reuse

Niet alles hoef je altijd nieuw aan te schaffen. Vaak kunnen spullen best nog wel een ronde mee. Heb je dit jaar echt een nieuwe winterjas nodig? Of doet je huidige jas het eigenlijk ook nog prima? Stel jezelf de vraag of je huidige spullen wel echt aan vervanging toe zijn. Is het antwoord ja? Dan kun je ook kijken of je spullen tweedehands kunt aanschaffen of kunt ruilen. Er is al oneindig veel materieel in omloop, wie weet kun jij je wensenlijst ook tweedehands – en voor veel minder geld – aankopen. Spreek met jezelf af dat je per maand bij één middelgrote aankoop als schoenen, een broek of een T-shirt ingrijpt en het geld direct op je bankrekening zet. Kun je zeker 50 euro per maand mee besparen, wat toch ook weer 600 euro per jaar is.

De R van Recycle

Hergebruiken en recyclen lijken op het eerste gezicht misschien hetzelfde, maar er is toch een verschil tussen de twee. Ben je echt toe aan nieuwe meubels in huis? Kijk dan bijvoorbeeld eens wat je met een flinke lik verf kunt oplossen. Wie weet kun je jouw eigen spullen die je toch al hebt wel nieuw leven in blazen. Misschien volstaat je oude wasmand wel perfect in de keuken als prullenbak en met met een nieuw gestoffeerde bank gaat dat fijne zitkussen misschien wel weer jaren mee. Minder nieuw kopen betekent niet alleen meer sparen, maar is ook nog eens beter voor het milieu. Spreek met jezelf af dat je voor deze levenswijze maandelijks 25 euro op een spaarrekening zet. Is jaarlijks toch weer 300 euro. En zo bespaar je met de 3R-budgetregel volgens een ruwe schatting zonder moeite 1.500 euro extra in een jaar.

Door de 1 procent-regel sparen mensen meer en het werkt simpel

Mocht de 3 R’en-regel voor jou niet werken, dan zijn er – gelukkig – nog voldoende andere budgetregels die jou een gezond financieel jaar kunnen bezorgen. Zo lees je hier hoe de simpele 80/20-regel je helpt meer te sparen. Ook niet voor jou weggelegd? Probeer dan deze 11 simpele manieren om dagelijks geld te besparen of ga voor de 50-30-20 methode.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.