Felix Decavel
Felix Decavel Hebbedingen 22 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit briefgeld met Queen Elizabeth is nu een klein fortuin waard

Ben je toevallig onlangs uit Canada teruggekeerd? Een Canadees briefje van 20 dollar uit 1935 met een 8-jarige Queen Elizabeth op de voorkant is sinds het overlijden van de monarch opgejaagd wild.

Numismaten – zo heten muntenverzamelaars blijkbaar – van over de hele wereld zullen deze maand al likkebaardend tal van veilingwebsites hebben bezocht. Op zoek naar wat volgens ingewijden één van de meest begeerde briefjes uit de twintigste eeuw is.

Canadees briefje van 20 met 8-jarige Queen Elizabeth

Sinds Queen Elizabeth op 8 september kwam te overlijden, zijn de prijzen van zeldzame munten en briefjes met een afbeelding van de Britse monarch omhoog geschoten. Maar dit briefje gaat met de kroon lopen.

Queen Elizabeth, Canada, briefje
Het felbegeerde briefje met toenmalige Princess Elizabeth op de voorkant (Afbeelding: Alliance Coin & Banknote)

Op de voorkant van het briefgeld staat de 8-jarige prinses Elizabeth afgebeeld. In totaal zijn er zo’n 800.000 exemplaren van gedrukt. Een laag aantal, dat er samen met de drukdatum van 1935 voor zorgt dat het tegenwoordig zelden uit Canadese portefeuilles wordt gevist.

Achterkant, briefje, canada, queen
De achterkant van het briefje (Afbeelding: Alliance Coin & Banknote)

Zoals bij alle verzamelobjecten het geval is, hangt de waarde heel erg af van de huidige staat waarin het briefje verkeert. Minimaal zal je er rond 200 euro voor krijgen, maar als je het onberispelijk bewaard hebt, kunnen de prijzen oplopen tot ongeveer 8.000 euro. En toch bestaat er nog een waardevollere versie van hetzelfde briefje.

Quebecs briefgeld met Queen Elizabeth

Het Quebecse broertje van het bovenstaande briefje is nog een stuk zeldzamer. In totaal zijn er slechts 200.000 van gedrukt.

Banque du Canada, Queen Elizabeth, briefje
Het Franstalige broertje (Afbeelding: Canada Currency)

De prijzen voor een goed bewaard exemplaar van het Frans-Canadese broertje worden geschat op ongeveer 15.000 euro. Een klein fortuin als je bekijkt dat je er in de supermarkt evenveel boodschappen kan van kopen als met een normaal briefje van 20 (niet veel dus, inflatie help!).

Guinness World Record

De Queen houdt tevens het Guinness World Record voor het meest aantal afbeeldingen op verschillende nationale valuta: 33 in totaal.

Queen, Briefje Bahama's
Een Bahamaans briefje van 3 dollar met een jonge Queen (Afbeelding: Alliance Coin & Banknote)

Als je dit briefje van 3 dollar uit de Bahama’s aan je collectie wil toevoegen, zal je minstens 100 euro kwijt zijn.

Queen, Bermuda
Bermudaanse briefjes met Queen Elizabeth (Afbeelding: Alliance Coin & Banknote)

Ook voor dit Bermudaanse briefje zal je al gauw 100 euro moeten neertellen.

Deelnemen aan de veiling voor briefgeld

Hebben we de numismaat in je wakker gemaakt? Dan kun je op 29 september deelnemen aan de veiling via deze link.

De goedkoopste versie van het briefje van 20 vind je hier. Als je met niets minder dan het beste genoegen neemt, kun je hier een bod plaatsen op het best bewaarde briefgeld van de veiling.

Wie weet kun je met de opbrengst van je investering binnen een paar jaar zelf een optrekje of een auto van de Queen veroorloven (graag gedaan trouwens).

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.