Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 19 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Geen grap: bordspel Risk wordt een ambitieuze televisieserie

Het volgende televisieproject van de maker van Netflix’s House of Cards is bekend: het bordspel Risk. Nee, geen grap!

Het aanbod in streamingdiensten is de afgelopen jaren explosief gegroeid. Netflix moet opeens veel meer concurrenten naast zich dulden. Streamingdiensten die ook hun eigen Originals maken. Een eindeloze barrage aan nieuwe films en series, waarin het overzicht bewaren als consument moeilijker is dan ooit.

Elke franchise een film of serie

En, aan de andere kant, het lastiger dan ooit is om als nieuwe film of serie op te vallen. Zie maar eens als kleine indiefilm die niet op een gevestigde grote streamingdienst beschikbaar is een groot publiek te bereiken. Het is dan ook niet gek dat studio’s het op safe spelen en vooral terugvallen op grote franchises.

Grote namen, waardoor je meteen de aandacht van de consument hebt. Dit jaar komt bijvoorbeeld een Tetris-film uit. Een film die met een andere titel onopgemerkt was gebleven, maar die na de aankondiging in alle kranten en bladen stond. Waarom? Tetris. Een naam die iedereen kent.

Zeldzame toppers

Soms ligt een verfilming meer voor de hand. Fans van het uitstekende Knives Out raden we bijvoorbeeld Clue aan, een fantastische misdaadfilm uit 1986, uiteraard gebaseerd op het bordspel dat wij kennen als Cluedo. En vergeet Jumanji en de moderne reboot ervan met Dwayne ‘The Rock’ Johnson natuurlijk niet.

Toch blijft de oogst van goede op bordspellen gebaseerde films tot nu toe zeer karig. Dat weerhoudt studio’s er echter niet van om te profiteren van de naamsbekendheid van bordspelklassiekers. Speelgoedgigant Hasbro ziet daar ook brood in.

Risk wordt televisieserie

Het bedrijf komt namelijk met een Risk-televisieserie. Ja, het strategische bordspel Risk wordt een televisieserie. En niet een kinderserie of een komedie, een lot dat veel bordspellen beschoren is. Voor het project schakelt de entertainment-tak van Hasbro namelijk niemand minder dan Beau Willimon in.

Een naam die je misschien niks zegt, maar zijn CV wel: hij heeft House of Cards voor Netflix gemaakt. Ook kun je hem kennen van prestigieuze films als The Ides of March en Mary Queen of Scots. Niet de minste naam dus, en ook vooral niet iemand die je inschakelt voor een luchtige komedie voor het hele gezin.

Van een kaartenhuis naar een bordspel, het heeft zo moeten zijn. Over de samenwerking zegt Hasbro’s televisiebaas het volgende:

“In Beau hebben we een geweldige combinatie gevonden van een briljante producer, een unieke maker en een fervent fan van Risk. We kunnen niet wachten om met hem en de rest van het Westward-team samen te werken om dat merk en nog veel meer opnieuw uit te vinden.”

Risk bordspel televisieserie House of Cards
Het bordspel (Bron: Hasbro)

Het slechte nieuws

Het slechte nieuws? We hebben nog geen idee waarover Risk zal gaan, wanneer de serie uitkomt en waar de show te zien zal zijn. Het spel staat echter al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw bekend om de diepgaande strategische gameplay. Iets waar Willimon na het politieke spel dat House of Cards heet waarschijnlijk wel mee uit de voeten kan.

Terwijl we meer nieuws afwachten is het dus nog maar eens tijd om de onvermijdelijke avondklok-avonden door te komen met nog een potje Risk. Het bordspel dus.

THR

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.