Pim Jansen
Pim Jansen Crypto 10 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Bitcoin maakt nieuwe vrije val en passeert ‘pijnlijke grens’

Als nerveuze bitcoin-belegger zijn het droevige tijden. ‘s Werelds grootste en bekendste crypto zit in een dalende koers en daarbinnen is er weer een vrije val gemaakt. De pijnlijke grens van 30.000 dollar werd, in negatieve zin, zelfs even gepasseerd.

Maar jij bent natuurlijk geen nerveuze belegger, en weet wat te doen in barre tijden. Zo niet, lees dan in dit artikel wat je vooral niet moet doen als jouw beleggingen minder waard worden.

Bitcoin zakt onder de grens van 30.000 dollar

Hoe dan ook, de waarde van de bitcoin is vandaag (10 mei) verder gedaald en dook even onder de 30.000 dollar. De digitale munt was rond 07.30 uur Nederlandse tijd overigens weer zo’n 31.500 dollar waard (bijna 30.000 euro).

Cryptomunten zakken al een paar dagen en dat komt door de rentevrees die heerst onder beleggers. Hogere rentes zijn doorgaans ongunstig voor aandelen en andere risicovolle beleggingen.

Wéér een vrije val in 24 uur tijd

De bitcoin verloor de afgelopen 24 uur zo’n 6,5 procent aan waarde volgens CoinMarketCap, dat de koersen van digitale munten bijhoudt. De afgelopen zeven dagen dook de waarde met ruim 18 procent omlaag naar het laagste niveau sinds juli vorig jaar. Aan het begin van het jaar was een bitcoin nog bijna 48.000 dollar waard. Ether, qua marktwaarde de op een na grootste digitale munt, verloor de laatste week bijna 17 procent.

Rentevrees

De rentevrees die de financiële markten al langer in de greep houdt, beïnvloedt ook de waarde van cryptomunten. In een persconferentie heeft voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse Federal Reserve vorige week verzekerd dat de beleidsmakers bij de centrale bank gaan doen wat nodig is om de stijgende inflatie te beteugelen. Ook benadrukte hij “snel” te handelen, wat door beleggers wordt opgevat als een aankondiging dat de rente snel verder opgevoerd kan gaan worden.

Ach, wat moet je ook met Bitcoin, zou je jezelf kunnen afvragen na dit scherpe item van Arjen Lubach. Check hier de realtime koers van de digitale munt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.