Alrik de Jong
Alrik de Jong Crypto 11 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Bitcoin richting reuzensprong: ‘Record 2021 verdubbeld in 2024’

Je zou bijna vergeten dat de Bitcoin ook nog bestaat. Maar de oer-crypto is alive and kicking. Volgens de de Britse bank maakt de digitale munt volgend jaar een reuzensprong. Het record uit 2021 lijkt in 2024 nagenoeg verdubbeld te worden.

Eerder lieten we met deze Rainbow Chart al zien dat de Bitcoin eigenlijk altijd wel weer terugkomt en meer waard wordt. Daarbij moet gezegd worden dat garanties in het verleden nog steeds geen garanties bieden voor de toekomst. En investeren in crypto is op eigen risico. Het is altijd nog meer gokken dan beleggen. Moeten we er toch even bij vermelden.

‘Bitcoin naar 120.000 dollar in 2024’

Standard Chartered verwacht dat de prijs van de bitcoin eind volgend jaar zal zijn gestegen tot 120.000 dollar (109.000 euro). Dat is zo goed als een verdubbeling van het record in oktober. 2021. Destijds had de digitale munt een waarde van 66.928 dollar. In april 2023 voorspelden de kenners van de Britse bank al dat de digitale munt tegen het einde van 2024 een waarde van 100.000 dollar zou kunnen bereiken. De grootste cyptomunt ter wereld wordt momenteel verhandeld voor ruim 30.500 dollar.

De verdere verhoging van de prijsprognose is het gevolg van de onderschatting van de impact die de hogere winstgevendheid van de zogeheten miners zal hebben op het verminderen van het aanbod van bitcoins op de markt. Miners zijn bedrijven die met supercomputers de bitcointransacties controleren en het netwerk draaiende houden. In ruil daarvoor kunnen ze nieuwe bitcoins ontvangen.

De miners verdienen uiteindelijk hun geld door de toegekende bitcoins op de markt te verkopen. Wanneer de prijs van de bitcoin hoog is kunnen deze bedrijven makkelijker hun kosten dekken en hoeven ze minder bitcoin op de markt te verkopen. Door de cryptomunt vast te houden neemt het aanbod op de markt echter af en dat drijft de prijs verder omhoog, zo denkt Standard Chartered.

50.000 dollar in 2023 en aanbod nieuwe bitcoins

Tegen het einde van dit jaar zal de bitcoin volgens de Britse bank daardoor stijgen tot 50.000 dollar. Vervolgens word de opmars volgens de experts verder voortgezet tot 120.000 dollar eind 2024. “Tegen de recente prijzen hebben de miners 100 procent van hun nieuwe bitcoins verkocht. Bij een prijs van 50.000 dollar denken we dat ze nog maar 20 tot 30 procent van hun nieuwe munten zullen verkopen”, aldus de bank in een rapport.

Het aanbod van nieuwe bitcoins wordt volgens de Britse bank in 2024 verder gedrukt, doordat de beloning die de miners ontvangen voor hun werk wordt gehalveerd. Die halvering vindt elke vier jaar plaats en gaat net zo lang door totdat de beloning uiteindelijk op 0 uitkomt. Op dat moment is namelijk het maximale aanbod van 21 miljoen bitcoins bereikt en komen er geen nieuwe bitcoins meer bij.

Niet de eerste wilde voorspelling

Er worden wel vaker forse prijsvoorspellingen gedaan voor de bitcoin. Een van de meest optimistische is die van Cathie Wood. De oprichter en baas van investeringsbedrijf Ark Invest verwacht dat de cryptomunt in 2030 een waarde van 1 miljoen dollar zal bereiken. Ook zijn er genoeg tegenstanders. Eentje van hen is superbelegger Warren Buffett, die verwacht dat het hele cryptoverhaal geen gelukkig einde zal kennen. De cryptomarkt wordt ook geregeld opgeschrikt door fraude, diefstal en schandalen. Denk daarbij aan het omvallen van het grote handelsplatform FTX vorig jaar.

Check hier de live koers van Bitcoin. En check ook de ‘nieuwe ChatGPT‘ voor crypto.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.