Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Discovery+ 11 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Zo rijk is de Friese goudzoeker Tony Beets uit Gold Rush op Discovery+

Gold Rush is een van de populairste series op Discovery+. Een echte guilty pleasure, zo’n typisch programma waar je altijd bij blijft hangen. Maar hoe rijk zijn de goudzoekers uit het programma eigenlijk? Vandaag nemen we Tony Beets onder de loep.

Gold Rush is sinds 2010 te zien op Discovery en is inmiddels toe aan het dertiende seizoen. Het zoeken naar goud spreekt tot de verbeelding. Maar hoe rijk zijn de goudzoekers uit het programma echt? Eerder namen we Parker Schnabel al onder de loep en nu is het de beurt aan Tony Beets.

Dit is Tony Beets uit Gold Rush

De 63-jarige Tony Beets is een van de meest bijzondere karakters uit Gold Rush op Discovery+. Wat veel mensen niet weten is dat hij eigenlijk gewoon een Nederlander is. Als jonge boer uit het Friese Witmarsum emigreerde hij 38 jaar geleden naar Canada, vanwege de strenge regels in Nederland.

Op zich niet zo bijzonder zou je zeggen, want dat deden wel meer Nederlanders rond die tijd. Toch bracht het melken van koeien in Canada de Gold Rush-ster niet genoeg geld op, dus zocht hij naar andere inkomsten. Hij besloot om naar het noorden van het land te gaan om aan oliepijpleidingen te werken, zodat hij genoeg kon verdienen.

Daar begint het echte Gold Rush-verhaal van Tony Beets. In het stadje Whitehorse, waar hij terechtkomt, raakt hij in de ban van het goud en begint daar met zoeken. Een goede carrièreswitch, blijkt, want inmiddels mag de Fries zich multimiljonair noemen.

Van koeien melken naar goud zoeken

Hij heeft namelijk Tamarack Inc. opgezet en dat kun je met recht een familiebedrijf noemen. Zijn vrouw Minnie, ooit zijn buurmeisje in Friesland, doet al het papierwerk en ook Tony’s vier kinderen zijn betrokken bij het bedrijf. De jongere generatie Beets moet zijn werk voortzetten.

tony beets, gold rush, vermogen, tony beets, hoe rijk zijn de goudzoekers
Tony Beets (Afbeelding: Discovery)

Het mooie is dat hij lokale jongeren aanneemt voor het werk, zodat ook zij een carrière kunnen opbouwen. We zagen Beets ook al eerder terug in Gold Rush, voordat hij zelf een vast gezicht werd. Hij gaf advies aan de andere deelnemers, zoals Todd Hoffman en Parker Schnabel. Hij is dus ook niet te beroerd om zijn kennis te delen.

Het merendeel van zijn inkomsten haalt Tony Beets natuurlijk uit het vinden van goud. Daarvoor zijn echter ook grote investeringen nodig. Zo kocht hij in seizoen vijf van Gold Rush een baggermachine van 1 miljoen dollar. Daarnaast kost het natuurlijk ook geld om in bepaalde gebieden naar goud te zoeken.

Het vermogen van Tony Beets uit Gold Rush

Ondanks de flinke inkomsten uit het goud leidt hij een redelijk zuinig leven. De enige uitspattingen zijn een huis voor de winter in de Amerikaanse staat Arizona en een Mercedes cabriolet van rond de 145.000 dollar. Die luxe kan hij naast het delven van goud ook betalen vanwege zijn deelname aan Gold Rush. Per aflevering ontvangt hij zo’n 25.000 dollar van Discovery.

Fred Tony Discovery
Fred en Tony uit Gold Rush (Afbeelding: Discovery)

Maar goed, wat is nu het totale vermogen van Tony Beets uit Gold Rush? Volgens verschillende sites die het hebben berekend, komt het uit op zo’n 15 miljoen dollar. Dat is zeker niet slecht voor een immigrant die in het begin nog alle eindjes aan elkaar moest knopen om rond te komen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.