Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 4 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse bioscoop uitgeroepen tot mooiste filmtheater ter wereld

De Amsterdamse bioscoop Tuschinski is uitgeroepen tot het mooiste filmtheater ter wereld, door het Amerikaanse magazine Time Out.

Streamingdiensten als Disney+ en HBO Max brengen hun grote blockbusters nu direct digitaal uit. Lekker vanaf de bank de nieuwste bioscoopfilms streamen. Maar toch, de magie van een bioscoop valt niet geheel thuis te repliceren. Laat staan die van prachtbioscopen als Tuschinski.

Tuschinski: mooiste filmtheater ter wereld

Dat filmtheater ademt sfeer en geschiedenis, met dit jaar een honderdjarig jubileum in het verschiet. Hopelijk wordt er snel genoeg geprikt om een feestje mogelijk te maken. De Jonge heeft nog even: de Amsterdamse bioscoop bestaat op 28 oktober officieel honderd jaar.

Gelukkig kan er sowieso al een klein feestje gevierd worden. Niet alleen in Nederland is men namelijk fan van het filmtheater. Het Amerikaanse tijdschrift Time Out heeft bioscoop Tuschinski namelijk uitgeroepen tot het mooiste filmtheater ter wereld.

Ze hebben de vijftig mooiste bioscopen op een rijtje gezet. De concurrentie is pittig, met prestigieuze en exotische locaties uit allerlei landen, maar toch heeft Tuschinski de andere 49 prachtbioscopen verslagen.

Dag Hawkeye? Waarom #RIPJeremyRenner trending is op Twitter

Nederlandse bioscoop uitgeroepen tot mooiste filmtheater ter wereld
Theather Pathe Tuschinski in Amsterdam (Afbeelding: ANP RAMON VAN FLYMEN)

Paleisachtige uitstraling

Time Out prijst de Amsterdamse bioscoop om zijn “paleisachtige uitstraling” en roemt “de elegante mix van art deco en art nouveau-stijlen, met strakke modernistische accenten.” Daarbij kan vooral Pathé zichzelf een schouderklopje geven, want het tijdschrift noemt de renovatie van bijvoorbeeld het Wurlitzer theaterorgel als belangrijke factor in de keuze.

De bioscoopketen neemt duidelijk zijn rol als beheerder van zo’n historische locatie serieus.

De rest van de lijst

Check vooral ook de rest van de lijst, die je gelukkig ook gewoon online raad kunt plegen. Er staan schitterende locaties tussen, vaak met een rijke geschiedenis en ontwerpen waardoor je het liefst vanavond nog naar de bioscoop zou gaan. Maar ja, dat zit er even niet in. Hopelijk weten ze alle vijftig de huidige crisis te overleven.

Want ja, bioscopen hebben bestaansrecht, ook nu de streamingoorlog is losgebarsten. Ook tof: Time Out heeft per bioscoop ook een tip gegeven hoe je ze kunt steunen, ook nu er geen films draaien.

De top 20 beste films op Netflix volgens IMDb

Time Out

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.