Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 10 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

Bill Gates beantwoordt de drie meest gestelde sollicitatievragen

In een YouTube-interview met Stephen Curry praat Bill Gates over de secundaire problemen die zijn ontstaan in de Verenigde Staten door corona. Eén daarvan is natuurlijk werkloosheid. Het interview trappen de twee mannen dan ook af met misschien wel de drie meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Waarom ze jou moeten aannemen, wat je goede en slechte eigenschappen zijn en wat de verwachtingen over je salaris zijn.

In de video solliciteert Bill Gates voor de rol van een junior software engineer bij Microsoft. Ben je een kijker en geen lezer? Onderaan het artikel vind je de video.

1: ‘Waarom zouden we je moeten aannemen?’

Deze vraag wordt niet in elk interview gesteld. Maar zelfs als ze deze vraag niet zo letterlijk stellen, kun je ervan uitgaan dat ze hopen hem beantwoord te hebben aan het einde van het gesprek.

Bill Gates geeft antwoord:

“Je zou moeten kijken naar de code die ik heb geschreven. Ik heb softwareprogramma’s geschreven die veel verder gaan dan dat ik tijdens mijn studie heb geleerd. Ik heb mezelf ook enorm verbeterd, dus kijk zeker eens hoe ambitieus ik daarin ben geweest.”

“Ik denk dat ik goed met mensen kan samenwerken. Ja, ik zal misschien af en toe hun code bekritiseren, maar over het algemeen vind ik het leuk om in een team te werken. Daarnaast houd ik van ambitieuze doelen. Ik denk graag na over hoe we op de toekomst kunnen anticiperen. Software is cool en ik wil graag onderdeel zijn van het bedrijf.”

In zijn antwoord deelt Bill Gates dat hij vertrouwen heeft in zijn kunnen. Daarnaast laat hij zien dat hij zichzelf heeft verbeterd: hij is leergierig en ambitieus. Ook laat hij merken goed samen te werken met anderen, maar niet bang is om feedback te geven als dat het het proces ten goede komt.

2: ‘Wat zijn je sterke en slechte eigenschappen?’

Deze vraag wordt bijna in elk sollicitatiegesprek gevraagd en het is voor veel mensen een lastige. Je wil bij het vertellen van je goede eigenschappen zelfverzekerd klinken, maar niet te veel opscheppen. En bij je slechte eigenschappen wil je geen antwoord geven waardoor je niet meer wordt aangenomen.

Gelukkig gaat het bij deze vraag niet zozeer om wat je precies antwoordt (behalve als ze totaal niet kloppen bij de functie waar je op solliciteert), maar meer hoe je ze beantwoordt. De persoon aan de andere kant van de tafel wil kijken of je eerlijk bent, zelfinzicht hebt en goed in het team past.

Bill Gates geeft antwoord:

“Nou, ik ben niet iemand die veel afweet van marketing. Ik zou er ook geen plezier uithalen om een verkoper te zijn. Eerder ben ik gefascineerd door functies waarin je daadwerkelijk de producten maakt en nadenkt over wat de features moeten zijn. Ik heb de geschiedenis van de branche gevolgd en heb gelezen over de fouten die zijn gemaakt. Op het gebied van productdefinitie en productcreatie ben ik erg sterk.”

“Als je iemand zoekt die de klanten begrijpt, en de sales en marketing doet, dan ben ik niet de persoon voor de baan. Ik zou het wel leuk vinden om met ze samen te werken.”

In dit antwoord maakt Bill Gates duidelijk dat hij hier is om producten te ontwikkelen, niet om een verkoper te zijn. Hij weet waar zijn passie ligt en waar hij wel en niet goed in is.

3: ‘Wat zijn je salarisverwachtingen?’

Soms staat er al een salarisindicatie in de vacature, soms komt het onderwerp geld pas op tafel als beide partijen geïnteresseerd zijn in elkaar. Maar af en toe kun je tijdens een sollicitatiegesprek vragen verwachten als ‘Hoeveel wil je verdienen?’ en ‘Wat verdiende je bij je vorige werkgever?’. Hoe antwoord je hier in hemelsnaam op?

Bill Gates geeft antwoord:

“Ik hoop dat het optiepakket goed is. Ik kan het risico nemen en ik denk dat het bedrijf een geweldige toekomst heeft, dus ik krijg liever aandelenopties dan een vergoeding in cash. Ik hoor dat sommige andere bedrijven veel betalen, maar ik ben meer geïnteresseerd in een eerlijke behandeling en opties.”

Hoewel het antwoord laat zien dat je gelooft in het bedrijf, is dit natuurlijk niet realistisch voor de meeste mensen. De huur moet toch betaald worden. Het is overigens niet abnormaal voor Amerikaanse start-ups om aandelen aan te bieden in plaats van salaris. Toch zullen de meeste mensen liever geld krijgen dan aandelen met de hoop dat het bedrijf ooit net zo groot zal worden als Microsoft, Tesla of Amazon.

Tips voor salarisonderhandeling

Krijg jij deze vraag op je bord tijdens een sollicitatiegesprek? Zorg er in ieder geval voor dat je nooit een salarisstrook laat zien van een vorige werkgever.

Het ‘sollicitatiegesprek’ neemt alleen de eerste paar minuten van de video in beslag. Kijk ook zeker de rest van de interessante video met Bill Gates hieronder:

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.