Alrik de Jong
Alrik de Jong Gezondheid 26 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Deze simpele aanpassingen overdag garanderen een betere nachtrust

Ben je ontevreden over je nachtrust en wil je beter slapen? Deze vijf simpel toepasbare aanpassingen overdag doen wonderen.

Dit vertellen we uit eigen ervaring en op basis van wetenschappelijk aangetoonde informatie. Bij al deze tips voor een betere nachtrust geldt: baat het niet, dan schaadt het niet.

Beter slapen door aanpassingen overdag

Goed, je wil beter slapen. Pas je koffieroutine aan, kijk eens naar je seksleven, wees op tijd met je avondeten, mediteer of lees en leg na je werk die smartphone weg. We lichten de tips nog even uit.

1. Geen cafeïne na 11 uur ‘s ochtends

Veel mensen drinken veel meer koffie dan ze denken, en veel kopjes worden daarbij uit verveling naar binnen geslurpt. Weet dat cafeïne voor de helft is uitgewerkt na 5 à 6 uren en dat na 10 tot 12 uren nog steeds een kwart van de cafeïne nog niet uit het lichaam is verdwenen. Je gaat beter slapen als je alleen ‘s ochtends koffie drinkt. En dat merk je al na de eerste dag dat je het probeert, zeggen we uit ervaring.

2. Maak tijd voor je seksleven

Sowieso goed voor je relatie om niet de sleur erin te laten gekomen, ook al is daar voor sommige stellen even een geforceerde aanzet voor nodig. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat seks een positieve invloed heeft op je nachtrust. Oxytocine wordt ook wel het ‘feel-good-hormoon’ genoemd en komt vrij tijdens seksuele inspanning. Hierdoor is er minder plaats voor negatieve gedachtes in het hoofd, die je wakker kunnen houden. Mannen merken hier overigens iets minder van dan vrouwen. Testosteron dempt het effect van oxytocine namelijk iets.

3. Leg je smartphone weg na het werk

Hoe simpel deze aanpassing overdag ook lijkt, ‘s avonds is blijkt het voor veel mensen toch de moeilijkste uit dit lijstje. Eerder schreven we al over deze gouden tip die beter slapen garandeert, waarbij je alleen ‘s nachts de smartphone uit je slaapkamer hoeft te verbannen. Maar we gaan graag een stapje verder. Leg na je werkdag jouw telefoon weg. Dit is even wennen, maar je komt er al snel achter dat iedere seconde op dat scherm in de avond volstrekt zinloos is.

Uiteraard zal je echt nog wel eens iemand moeten bellen, en het lezen van een Manners-artikel zien we door de vingers. Maar verder is het die smartphone van jou niets dan een nachtrustmoordernaar. Lees op de website van het RIVM meer over schermgebruik, blauw licht en nachtrust.

4. Lezen of mediteren

Door de bovenstaande tip heb je direct meer tijd om deze tip toe te passen. Probeer overdag eens te mediteren, wat al kan met heel makkelijke oefeningen. En besteed je tijd ‘s avonds aan lezen, of het nou tijdschriften of dystopische boeken zijn. Een stuk beter voor je brein, je steekt er wat van op en het zorgt geheid voor een betere nachtrust.

5. Eet niet na 20.00 uur ‘s avonds

Godzijdank wonen we in het calvinistische Nederland, waar de piepers al om 18.00 uur op tafel staan. Je lichaam heeft tijd nodig om eten te verwerken. Uit verschillende studies blijkt dat een avondmaal vóór 20.00 uur ervoor zorgt dat je beter gaat slapen. Deze vlieger gaat uiteraard alleen op als je daarna niet meer snackt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.