Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Voeding 23 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit is de beste voeding vóór een workout volgens onderzoek

De juiste voeding eten voor een training zorgt voor energie tijdens het sporten. Maar welke voeding haal je in huis om voor je workout te verorberen? De wetenschap geeft antwoord.

Van langzame koolhydraten tot drankjes met cafeïne, onderstaande voedingsmiddelen zorgen ervoor dat je maximaal kunt gaan tijdens je training.

De beste voeding om vóór een workout te eten

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen smaak en voorkeuren. De wetenschap is het er in ieder geval over eens dat de onderstaande voeding voor het sporten is aan te raden. Nuttig dit wel ruim voor je workout. De ideale tijd tussen het sporten is twee uren.

1. Eieren

Eieren bevatten een hoop eiwitten, dat is geen verrassing. Tijdens een training heb je daar profijt van. Eiwitten helpen jouw spieren om te herstellen van een workout, bewijst dit onderzoek. Als sporter is het noodzakelijk om genoeg eiwitten te eten.

Daarnaast bevatten eieren een hoop vitamines en mineralen, en zorgen ze voor een piek in je metabolisme. Al is overdrijven ook geen goed idee, leerden we van Youtuber Simple Man. Hij at voor zijn dieet 12 eieren per dag, zodat jij dat niet hoeft te doen.

2. Hummus

Langzame koolhydraten geven jouw lichaam de energie die het nodig heeft tijdens een intensieve training. Vooral als je ‘s morgens sport heeft jouw lichaam hier baat bij. Hummus zit vol met complexe, langzame koolhydraten, waardoor jouw bloedsuikerspiegel geen pieken krijgt. Ook zit er in hummus voldoende eiwitten om spierschade te beperken. Ideaal voor een workout, maar dus ook erna.

3. Groene thee

We weten natuurlijk dat koffie bomvol zit met cafeïne, waar je alerter van wordt. Maar vlak groene thee niet uit: deze groene drank bevat ook een flinke portie cafeïne. Ideaal om te drinken voor je workout dus. Ook helpt groene thee bij het versnellen van je metabolisme.

4. Zoete aardappel

Zoete aardappelen zijn niet alleen rijk aan vezels en mineralen waaronder ijzer, calcium en selenium, maar vormen ook een goede bron van vitamine B en vitamine C. Maar wat maakt de zoete aardappel nu zo’n goede bodem voor het sporten? Dat heeft te maken met de lage glycemische index. Koolhydraten met een lage glycemische index worden minder snel door het lichaam omgezet in glucose. Hierdoor zorgen ze voor een minder abrupte stijging van de bloedsuikerspiegel dan koolhydraten met een hoge glycemische index, lezen we hier.

Aanrader: dit recept voor een kapsalon met zoete aardappelfriet en kipshoarma van onze collega’s van Culy.

5. Granaatappel

Granaatappels zijn rijk aan antioxidanten zoals vitamine C, anthocyanines en ellagitannines. Van die laatste twee is aangetoond dat ze ontstekingen dempen, spiervermoeidheid minimaliseren en het herstel versnellen.

In dit onderzoek komt naar voren dat atleten die voor een workout granaatappelextract slikten, minder spierpijn na het sporten ervoeren. Daarnaast profiteerden de sporters van een sneller herstel. Eet je ‘s morgens kwark of yoghurt, roer daar dan een lepel granaatappelpitjes doorheen. Of verwerk de zure pitjes eens in een proteïneshake. Hoe dan ook: goede voeding voor het trainen.

6. Kersen (en kersensap)

Er zijn nog meer redenen om kersen aan jouw dieet toe te voegen. Zo staat deze lekkernij ook in het lijstje fruitsoorten die bijdragen aan een goede nachtrust en helpen ze tegen overgewicht. Kersen zijn namelijk laag in calorieën en bevatten veel vitamine C en A. Ideale voeding vóór een workout, zo blijkt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.