Pim Jansen
Pim Jansen Eten & Drinken 10 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

3 heerlijke Nederlandse whisky’s onder de 50 euro per fles

Bij whisky denk je al snel aan Schotland, Ierland, Amerika of Japan. Maar ook in Nederland worden lekkere varianten gemaakt. Drie betaalbare en goede Nederlandse whisky’s uit eigen land.

Slechts een handjevol destilleerderijen waagt zich in ons land aan het vloeibare goud. Sommige zijn mede door de populariteit gestegen in prijs, maar er zijn ook betaalbare Nederlandse whisky’s.

Betaalbare Nederlandse Whisky’s

Maak kennis met Frysk Hynder Single Malt Wine Cask, Beek Whisky Premium Blend en Millstone Rye 92 Whisky.

1. Frysk Hynder Single Malt Wine Cask

Frysk Hynder (Fries paard) is zoals de naam al doet vermoeden een whisky uit Friesland. De single malt wordt gemaakt van eigen gebrouwen bier uit gerookt mout. Het rijpingsproces vindt plaats op eikenhouten vaten.

Nederlandse whisky's, goedkoop
(Afbeelding: UsHeit)

De smaak van de Nederlandse whisky is mild en kruidig met een fruitige afdronk. Een fles Frysk Hynder Single Malt Wine Cask van 70 centiliter kost 39,50 euro.

2. Beek Whisky Premium Blend

De Premium Blend van destilleerderij Beek is geen single malt, maar een mix van verschillende Nederlandse single malt-whisky’s, op basis van een Schotse grain. In de blend zitten: Millstone Oloroso, Millstone Peated PX, Cley Malt & Rye Cask Strength, Texel Single Malt, Texel Single Smoked Malt, Frysk Hynder Portcask 7 years Cask Strength, Eastmoor Single Malt 3 Years, Horstman Rood, Grain whisky Port cask en IJsvogel 4 jaar Port cask. Daar kun je mee thuiskomen.

Nederlandse whisky's, goedkoop
(Afbeelding: Beek Spirits)

Een fles van 70 centiliter kost 29,99 euro en is dankzij zijn prijs en licht zoete smaak een goede beginnerswhisky.

Millstone Rye 92 Whisky

De Nederlandse Millstone Rye Whisky 92 wordt bij Zuidam in Nederland gedistilleerd. De rijping van 4 jaar zorgt dat de whisky wat zoeter en frisser is dan de Millstone Rye Whisky 100. Je proeft tonen van vanille, honing en eikenhout.

Millstone Rye 92 Whisky, nederlandse whisky, onder de 50 euro
(Afbeelding: Millstone)

Ook de Oloroso Sherry Cask Dutch Single Malt en de PX Peated Dutch Single Malt van deze distilleerderij koop je voor minder dan 50 euro.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.