Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 17 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

De beste kleur kleding bij een sollicitatie per type functie

Trek nooit oranje kleding aan naar een sollicitatiegesprek. Maar welke kleur moet je dan wel dragen tijdens een sollicitatie? Welnu, dat hangt af van je functie.

Pseudowetenschap of niet, alle beetjes kunnen helpen om die baan te krijgen. Bovendien is het niet zomaar uit de lucht gegrepen. 2.099 HR-managers uit verschillende industrieën zijn een aantal jaar geleden voor een onderzoek van Career Builder ondervraagd naar kleding tijdens een sollicitatie. Vooral het gebruik van kleuren is interessant.

Het type kleding dat je draagt, hangt af van de functie, sector en het type bedrijf. Dat kun je zelf wel aanvoelen, helemaal als je je een beetje verdiept in de bedrijfscultuur van het bedrijf waar je een sollicitatie hebt. Maar met kleur kun je dus het verschil maken.

De beste kleuren tijdens een sollicitatie per functie

De meeste HR-managers raden blauwe (23 procent) of zwarte kleding (15 procent) aan tijdens een sollicitatiegesprek. Die kleuren zouden het meest professioneel ogen.

Maar kleur roept ook onbewust associaties op, en daar kun je slim op inspelen tijdens een sollicitatie, die al begint met de foto op je CV. De onderstaande associaties komen uit het onderzoek naar boven. Solliciteer je voor een leiderschapsfunctie, dan trek je dat zwarte pak uit je kast. Heb je een sollicitatiegesprek voor een creatieve functie, probeer dan eens paarse of groene kleding. Check in het onderstaande lijstje wat het best bij jou past.

  • Zwart: leiderschap
  • Blauw: teamplayer
  • Grijs: analytisch
  • Wit: georganiseerd
  • Bruin: betrouwbaar
  • Rood: kracht
  • Groen of paars: creativiteit

De slechtste kleur tijdens een sollicitatie: oranje

Oranje komt als minste kleur naar voren in het onderzoek. 25 procent van de HR-managers noemt oranje als slechtste optie om aan te trekken naar een sollicitatiegesprek. Oranje wordt gelinkt aan een gebrek van professionaliteit. Trek dus niet je retro Nederlands Elftal-shirt aan tijdens je sollicitatie.

Trek deze kleding nooit aan

Los van kleuren zijn er ook wat strengere ongeschreven regels voor kleding tijdens een sollicitatie. Check deze vier doodzondes, volgens weer een ander onderzoek.

Career Builder

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.