Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 17 jan 2024
Leestijd: 7 minuten

De top 10 beste films met Tom Cruise en waar je ze streamt

We maken na veertig jaar aan hit na hit de balans op: dit zijn de beste films met Tom Cruise in de hoofdrol, gerangschikt op Rotten Tomatoes-score, en waar je ze kunt streamen.

Tom Cruise is met zijn 61 jaar niet de jongste meer, maar toch vestigt Hollywood zijn hoop op de Top Gun-acteur. De megadeal die hij met Warner Bros. heeft gesloten is daar het bewijs van; Cruise is een van de laatste leading men die in hun eentje de bioscoopzalen vol kunnen krijgen.

Top 10 beste Tom Cruise-films

Waar generatiegenoten al half met pensioen zijn of in kleinere films spelen, blijft Tom Cruise blockbuster na blockbuster eruit pompen. Men twijfelde tijdens de pandemie even aan zijn megaplannen voor Top Gun: Maverick, maar de filmheld kreeg zijn gelijk. En hoe! Maverick was een daverend succes.

In afwachting van de derde film en zijn tripje naar de ruimte blikken we terug: wat zijn de beste films in zijn ondertussen omvangrijke oeuvre? Dit is de top 10 beste films met Tom Cruise in de hoofdrol, gerangschikt op Rotten Tomatoes-score. Ook vertellen we je bij elke film waar je ‘m op het moment van schrijven kunt streamen. Tijd voor een Tom Cruise-marathon!

10. The Color of Money (1986)

Bij Tom Cruise denk je waarschijnlijk meteen aan Top Gun en Mission: Impossible, maar we trappen af met een film waar je anno 2024 zelden of nooit meer iets over hoort. Martin Scorsese die Cruise en filmlegende Paul Newman regisseert, wat wil je nog meer?

Newman speelt Fast Eddie, een pool-veteraan en beroepsoplichter die besluit om een leerling te nemen, gespeeld door een jonge Tom Cruise. Het begin van een heerlijke misdaadfilm.

Rotten Tomatoes-score: 88 procent
IMDb-score: 7.0
Te streamen op: enkel te huur

9. Rain Man (1988)

We blijven nog even in de jaren tachtig hangen voor Rain Man, een klassieker met Cruise en Dustin Hofmann in de hoofdrollen. Cruise speelt een autohandelaar die te horen krijgt dat zijn vader, die hij al jaren niet meer heeft gesproken, is overleden. Hij besluit terug te keren naar zijn geboortegrond, waar de handelaar erachter komt dat hij een autistische oudere broer heeft (Hoffman).

Sterker nog: zijn vader heeft 3 miljoen dollar nagelaten aan de inrichting waar die broer woont. Het personage van Cruise besluit zijn broer uit de inrichting te halen, gemotiveerd door die grote som geld. Het begin van een van de meest iconische roadtrips uit de geschiedenis van Hollywood.

Rotten Tomatoes-score: 88 procent
IMDb-score: 8.0
Te streamen op: Videoland

8. Minority Report (2002)

Tom Cruise heeft ook een van de beste sciencefiction-films ooit gemaakt op zijn CV staan: Minority Report. De Amerikaanse acteur speelt John Anderton, het hoofd van een speciale politie-eenheid die in 2054 de technologie in handen heeft om moordenaars al te arresteren voordat ze hun misdaad begaan.

Baanbrekende technologie met grote gevolgen, vooral wanneer de speciale software opeens zijn pijlen op John zelf richt… Gebaseerd op een verhaal van scifi-legende Philip K. Dick en geregisseerd door Steven Spielberg.

Rotten Tomatoes-score: 89 procent
IMDb-score: 7.6
Te streamen op: SkyShowtime

7. Edge of Tomorrow (2014)

Nog zo’n dijk van een scifi-adaptatie. Tom Cruise speelt een officier die op een suicide mission wordt gestuurd, terwijl onoverwinnelijke buitenaardse wezens onze planeet aanvallen.

Een missie die snel ophoudt wanneer de militair om het leven komt, maar dan begint Edge of Tomorrow echter pas: Cruise’s militair wordt gewoon weer wakker, alsof er niets is gebeurd. Een zogenaamde tijdlus die de officier koste wat kost zal moeten benutten om de mensheid te redden.

Rotten Tomatoes-score: 91 procent
IMDb-score: 7.9
Te streamen op: Prime Video, HBO Max

6. Risky Business (1983)

Dit was de eerste grote filmrol van Cruise. Een droomrol, want de resulterende film was een hit en scoort dus anno 2024 nog steeds als de malle op Rotten Tomatoes.

Een 21-jarige Tom Cruise speelt in deze film de middelbare scholier Joel Goodsen, die samen met zijn beste vriend besluit om los te gaan terwijl zijn ouders op vakantie zijn. Een peperdure rekening van een prostituee en een in de prak gereden Porsche later zal de scholier alles op alles moeten zetten om snel een berg geld te verdienen. Zijn strategie daarvoor is op zijn zachtst gezegd uniek.

Rotten Tomatoes-score: 92 procent
IMDb-score: 6.8
Te streamen op:  HBO Max

5. Mission: Impossible – Ghost Protocol (2011)

Het was natuurlijk slechts een kwestie van tijd totdat de langlopende actiefranchise Mission: Impossible in dit rijtje op zou duiken. In deze vierde film krijgen Ethan Hunt (Cruise) en zijn team de schuld van een terroristische aanslag op het Kremlin.

Noodgedwongen gaan Hunt en zijn team off the grid, op zoek naar een manier om hun naam te zuiveren en een volgende aanslag te voorkomen. Tot overmaat van ramp kunnen ze elkaar niet eens vertrouwen. Spionage, intrige, actie: Tom Cruise op zijn best!

Rotten Tomatoes-score: 93 procent
IMDb-score: 7.4
Te streamen op: SkyShowtime

4. Mission: Impossible – Rogue Nation (2015)

We gaan toevallig op chronologische wijze verder met de Mission: Impossible-franchise. In Rogue Nation staat Ethan Hunt er alleen voor.

Wanneer een nieuwe terroristische organisatie de kop opsteekt besluit Cruise’s filmheld buiten de officiële kanalen van zijn voormalig werkgever om een team samen te stellen voor een laatste ‘onmogelijke’ missie. Maar zijn al zijn nieuwe recruits eigenlijk wel te vertrouwen? Bekend recept, maar ach, het resultaat blijft zeer vermakelijk.

Rotten Tomatoes-score: 94 procent
IMDb-score: 7.4
Te streamen op: SkyShowtime

3. Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One (2023)

Op de derde plek van de ranglijst met beste films met Tom Cruise staat zijn meest recente blockbuster: de eerste helft van een Mission: Impossible-tweeluik.

Ethan Hunt (Cruise) en zijn herboren IMF-team beginnen aan hun gevaarlijkste missie ooit: Het opsporen van een angstaanjagend nieuw wapen dat het einde van de complete mensheid kan ontketenen. Na al die jaren en ondanks de leeftijd van Tom Cruise vertoont de Mission: Impossible-reeks nog altijd geen tekenen van slijtage, met topscores op zowel Rotten Tomatoes als IMDb als resultaat. De opvolger staat voor 2025 op de planning!

Rotten Tomatoes-score: 96 procent
IMDb-score: 7.7
Te streamen op: enkel te huur

2. Top Gun: Maverick (2022)

Vriend en vijand twijfelde tijdens de pandemie aan de ambities van Cruise toen hij koste wat kost de nieuwe Top Gun in de bioscoop wilde uitbrengen. Kon hij na al die jaren nog het publiek de lege bioscoopzalen in krijgen?

Wat je ook van ‘m vindt, Cruise heeft zijn gelijk gekregen. Maverick was een megahit. Na een stortvloed aan onnodige reboots en remakes liet hij samen met regisseur Joseph Kosinski zien hoe je wél op een waardige manier een legendarische blockbuster terug kunt brengen. Een derde deel zit al in de pijplijn!

Rotten Tomatoes-score: 96 procent
IMDb-score: 7.7
Te streamen op: Netflix

1. Mission: Impossible – Fallout (2018)

Wanneer je alle films met Tom Cruise in de hoofdrol rangschikt op basis van Rotten Tomatoes-score, dan komt Fallout uit de koker als beste Cruise-film.

Dit keer gaan Ethan Hunt en zijn team de samenwerking aan met een door Henry Cavill gespeelde CIA-agent, want opnieuw staat het voortbestaan van de mensheid op het spel. Wapenhandelaars zijn namelijk van plan om een nucleaire aanval op het Vaticaan, Jeruzalem en Mekka uit te voeren.

Rotten Tomatoes-score: 97 procent
IMDb-score: 7.7
Te streamen op: Netflix

De top tien beste Tom Cruise-films volgens IMDb

Opvallend genoeg ziet de top tien beste films met Tom Cruise van IMDb er compleet anders uit:

  1. Top Gun: Maverick – 8.3
  2. Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One – 8.2
  3. Rain Man – 8.0
  4. Magnolia – 8.0
  5. Edge Of Tomorrow – 7.9
  6. The Last Samurai – 7.8
  7. Mission: Impossible — Fallout – 7.7
  8. A Few Good Men – 7.7
  9. Minority Report – 7.6
  10. Collateral – 7.5

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.