Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 8 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Niet The Fabelmans: dit is volgens Steven Spielberg zijn beste film

Jaws, Jurassic Park of liever E.T. the Extra-Terrestrial? Kaskraker na kaskraker. Oscars bij de vleet. Steven Spielberg is een van de fundamenten van het moderne Hollywood. Maar volgens de regisseur zelf heeft hij maar één nagenoeg perfecte prent gemaakt. En het is niet zijn nieuwste film The Fabelmans.

Heb je The Fabelmans al gezien? De nieuwste film van Steven Spielberg is – hoe kan het ook anders – genomineerd voor maar liefst zeven Oscars, waaronder die voor Beste Film en Beste Regisseur. Met puike recensies, scores en kassacijfers lijkt de semi-autobiografische film over de jeugd van Spielberg in ieder geval een uitgelezen kandidaat om enkele felbegeerde beeldjes op zak te steken.

Ter promotie van de laatste toevoeging aan zijn ellenlange lijst blockbusters kon talkshow-gigant Stephen Colbert de regisseur strikken voor een interview. En blijkbaar prijkt er slechts één film op zijn palmares die voldoet aan zijn eigen strenge cinematografische eisen. Nee, niet The Fabelmans. Ook Indiana Jones of Schindler’s List halen het hoogste schavotje niet.

E.T. the Extra-Terrestrial is ‘perfecte film’ volgens Steven Spielberg

In 1982 plaatste E.T. The Extra-Terrestrial Steven Spielberg eens en voor altijd op de kaart van de grote Hollywood-studio’s. De jonge regisseur was ook in staat het kassasucces van Jaws op een grotere schaal en met een groter budget te herhalen. Bovendien ontketende de film een ware revolutie in de product placement-industrie. E.T. won vier Oscars, niet eens het grootste aantal beeldjes voor een Spielberg-film. Toch is het volgens de regisseur zelf zijn enige nagenoeg perfecte film.

“Ik kijk niet veel naar mijn films nadat ze gemaakt zijn,” zei Spielberg. “Maar af en toe kijk ik er wel een met mijn kinderen. Ik wil niet dat ze E.T. zien zonder dat papa erbij zit, vooral de enge stukken aan het begin. Soms zie ik dingen die ik van plan was te doen, maar niet heb gedaan, en soms zie ik dingen die beter zouden zijn geweest dan wat ik nu al die jaren later zie. Maar voor het grootste deel is E.T. een nagenoeg perfecte film. Het is een van de weinige films die ik heb gemaakt waar ik steeds weer naar terug kan kijken.”

E.T. is echter niet de enige film met een hoge replay-waarde voor Steven Spielberg. “Ik heb zo’n 34 films gemaakt en er zijn er ongeveer vijf of zes die ik opnieuw kan bekijken, maar dat doe ik meestal niet. Welke dat zijn buiten E.T. ga ik niet zeggen”, grijnsde hij. Of The Fabelmans erbij hoort wou de regisseur dus helaas niet prijsgeven.

Genomineerde films voor de Oscars

Check in dit artikel waar je The Fabelmans en alle andere genomineerde films voor de Oscars nu kan bekijken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.