Dennis Mons
Dennis Mons Stijl 9 mrt 2022
Leestijd: 5 minuten

De wondere wereld van cosplay-modellen: dit zijn de grootheden

Sommige mensen hebben geen idee dat cosplayer een échte baan kan zijn. Als je goed genoeg bent, kan je er prima knaken mee verdienen. Het is een wonderlijke wereld en wij hebben een aantal van de beste cosplay-modellen ter wereld op een rij gezet.

Jezelf verkleden is leuk: vraag dat maar aan de mensen die afgelopen maand carnaval hebben gevierd. Maar dat je ook goed geld kunt verdienen met verkleden en het maken van kostuums, is voor sommigen een verrassing. Daarom een aantal voorbeelden die tot de verbeelding spreken en inspireren.

Maak kennis met ‘s werelds beste cosplay-modellen

Instagram staat vol met bikini-modellen, die stuk voor stuk miljoenen volgers aan hun kont hebben hangen. Maar die kennen we nu wel. Neem een duik in de wondere wereld van cosplayers aan de hand van deze grootheden.

Myrtle Sarrosa

Deze Filipijnse begon met cosplay toen ze 14 jaar oud was en ze won zelfs meerdere prijzen in haar land. Maar door het winnen van de Pinoy Big Brother: Teen Edition 4 kwam ze ook internationaal op de kaart te staan.

Niet alleen in de scene is ze wereldberoemd, maar ze is ook jurylid van iCosplay, waardoor ze aspirerende cosplay-modellen kon helpen nog beter te worden.

Rick Boer

Verfrissend: mannelijke cosplay-modellen doen er evenveel toe als vrouwelijke. En als er iemand is die een Assassin’s Creed-kostuum weet te maken, dan is het ‘onze’ Rick Boer wel.

Sterker nog: Ubisoft was zo onder de indruk van zijn werk dat de game-ontwikkelaar hem op veel events heeft ingezet, waaronder de grootste gamebeurs ter wereld: E3. Rick maakt alle kostuums helemaal zelf en schat in dat hij soms 150 tot 200 uur met zijn meesterwerkjes bezig is.

Alyson Tabbitha

Dit is niét Gal Gadot! Je moet wellicht twee keer kijken want Alyson Tabbitha uit de Verenigde Staten weet als geen ander in een personage te kruipen. Niet alleen heeft ze haar look als Wonder Woman geperfectioneerd, ook onder andere Poison Ivy en Jack Sparrow heeft ze onder de knie.

Alyson cosplayt sinds 2014 en wilde altijd al in de voetsporen van haar moeder treden, die ook een bekende is in de wereld van de cosplay-modellen.

Marie-Claude Bourbonnais

Het Canadese model Marie-Claude Bourbonnais heeft de hele wereld over gereisd voor shoots en interviews in onder andere People Magazine, FHM Philippines en PlayStation Magazine. Ook zij maakt haar kostuums zelf (wat eigenlijk ook wel zo hoort als professionele cosplayer).

Mocht je zelf niet zo handig zijn of fan van Marie-Claudes werk zijn, dan kun je haar custom kostuums, merchandise en collectibles kopen op haar website. Leuk detail: ze heeft in de Cosplay for a Cause-kalender gestaan om geld op te halen voor slachtoffers van de Japanse tsunami-ramp.

Alodia Gosiengfiao

Dat cosplay lucratief kan zijn, is inmiddels wel duidelijk. En dat geldt ook voor de Filipijnse Alodia Gosiengfiao. Ze begon haar carrière in 2003, en is sindsdien de hele wereld over gevlogen. Vanwege haar uitzonderlijke skills en looks heeft ze veel deals weten te sluiten met onder meer huidproductfabrikanten, een Japanse sushibar en een kledinglijn. Ze wordt in de Filipijnen gezien als een van de meest invloedrijke vrouwen van het land.

Gosiengfiao is een enorme nerd en is daar trots op. Haar hobby’s zijn kunst, mode, gaming, fotografie en het verzamelen van nerd culture speelgoed en figurines. Ze wordt ook wereldwijd gezien als een icoon en heeft talloze malen in reclames gespeeld en in veel tijdschriften gestaan. Ze komt zelfs voorbij in de documentaire Comic-Con Episode IV: A Fan’s Hope. Ze heeft gecosplayed als personages uit Final Fantasy, Neon Genesis Evangelion en G.I. Joe. Een ultiem rolmodel voor aspirant cosplay-modellen.

Meagan Marie

Het specialisme van Meagan Marie is ‘gender swap cosplay’. Hoewel ze ook aan ‘gewone’ cosplaying doet, verkleedt ze zich vaak als een vrouwelijke versie van bekende mannelijke personages.

Haar meesterwerken zijn wellicht Two-Face uit Batman en Nintendo’s Mario. Desalniettemin zijn haar versies van Elsa uit Frozen en San uit Princess Mononoke ook extreem indrukwekkend.

Star Wars 501st

Dit is een beetje valsspelen, want we pakken hier een (enorme) groep cosplay-modellen in één keer. De 501st is een immense, wereldwijze groep Star Wars-cosplayers wiens dedicatie geen grenzen kent. Het oog voor detail van deze fanclub is bijna bizar te noemen.

Om bij de 501st te mogen horen, moet je zelfs door een keuring: je kostuum moet 100% accuraat zijn. En dat is ook LucasFilm opgevallen. George Lucas huurde vaak de cosplayers in voor officiële events en een honderdtal Stormtroopers speelden zelf een rol in The Mandalorian. Lief detail: de 501st zijn in te huren voor goede doelen, waarna ze eventuele winst teruggeven aan de organisatie.

Jessica Nigri

De Amerikaans-Nieuw-Zeelandse Jessica Nigri is een van de bekendste cosplay-modellen op deze planeet. Ze begon in 2009 als cosplayer en heeft sinds die tijd naam voor haarzelf gemaakt. Ze is daardoor zelfs een officiële woordvoerder geworden voor sommige videogames (zoals Lollipop Chainsaw) en comic book-series.

Naast haar werk als cosplayer en woordvoerder is Nigri ook een Youtuber en stemactrice.

Jeremy Chang

Hoewel Jeremy Chang nog niet de faam heeft van bovenstaande collega’s, verdient hij dat zeker wel. Chang is vooral bekend om zijn bizar goed gemaakte Warhammer-kostuum. Hij viel dan ook meteen op bij Comic Com-events. Niet zo moeilijk als je ziet hoe gigantisch zijn meesterwerk is.

De reden dat zijn kostuum zo indrukwekkend is, is niet verwonderlijk: hij is een student aan de Universiteit van Maryland, waar ze ruimtepakken maken én onderzoeken. Dus hij heeft een beetje hulp gekregen van zijn professor bij het maken van zijn fantastische creatie.

Inspiratie te over, dus. Wie zijn jouw favoriete cosplay-modellen?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.