Tessa Ham
Tessa Ham Investeren & Beleggen 22 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

3 beleggerstips bij dalende koersen en een dip op de beurs

Een dalende koers en dip op de beurs is best schrikken. Dat het nieuws vervolgens wordt gedomineerd met uiteenlopende verwachtingen van experts helpt ook niet mee. De truc is dan om je hoofd koel te houden en kalm te blijven. Want emoties en slimme beleggingskeuzes? Die gaan niet echt samen.

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe blijf je kalm bij een dip op de beurs of een dalende koers?

Waarom verkopen bij dalende koersen een slecht idee is

Hoe verleidelijk het ook is om in je paniek je cryptomunten, aandelen of ETF’s te verkopen, rationeel gezien weet je dat het letterlijk de slechtste tijd is om dit te doen als je verlies hebt. Dat betekent namelijk dat jouw tijdelijke verliezen permanent worden. Neem even de tijd om dat goed tot je te laten doordringen: je maakt pas écht verlies als je jouw beleggingen met verlies verkoopt.

HODL is daarom het advies. Hold on for dear life en vertrouw erop dat jouw beleggingen uiteindelijk weer uit het dal klimmen. Maar ook dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is namelijk een veelgemaakte fout van (beginnende) beleggers om te verkopen als de beurs of de koers een dip heeft.

Kalm blijven bij dip op de beurs: drie adviezen

Daarom drie adviezen om het hoofd koel te houden en kalm te blijven als er weer eens zo’n situatie voordoet.

1. Steek je kop in het zand

Dit is meestal niet het beste advies in het leven, maar wel als het op beleggen aankomt. Wij zijn namelijk zo ‘gewired’ dat we actie willen ondernemen als we angstig zijn, zelfs als het eigenlijk contraproductief is. We hebben het gevoel íets te moeten doen, om zo de controle te blijven houden.

Wanneer je obsessief gaat kijken naar hoe je beleggingen erbij staan en het financiële nieuws elke dag leest, is de kans groot dat je beslissingen neemt op basis van emotie, in plaats van je voorbedachte (rationele) beleggingsstrategie.

Laat het financiële nieuws dus voor wat het is en spreek met jezelf af dat je elke week, elke maand of zelfs kwartaal checkt hoe het met je beleggingen gaat.

2. Focus op de lange termijn

Als je voor de lange termijn belegt, weet je als het goed is dat er goede en minder goede jaren tussen zitten. Het gaat er vooral om hoeveel geld je uiteindelijk over tien à twintig jaar hebt. Focus je bij zo’n dip dus op de stip op de horizon, niet op het hier en nu.

Als we kijken naar de geschiedenis is de beurs op de lange termijn altijd gestegen. Ook crypto heeft zijn dalen gekend, maar stijgt in het algemeen voornamelijk.

3. Maak een plan

We vergeten dat dalen en pieken een natuurlijk onderdeel zijn van financiële markten. Wanneer we erop instellen dat de beurs alleen maar stijgt, kan het heel overweldigend zijn als je jouw zuurverdiende centen ziet verdampen.

Een goede manier om je beter voor te bereiden op dat soort momenten is door een plan te maken. In dat plan kijk je in ieder geval hoe je een zo divers mogelijk portfolio kunt realiseren. Je schrikt namelijk minder erg als het niet goed met je Bitcoin gaat, terwijl het wel lekker gaat met je aandelen of ETF’s. Om maar een voorbeeld te noemen.

Daarnaast bedenk je voor jezelf wat je doet als er weer eens een dip voorkomt. Dat kan zo simpel zijn als de ‘kop in het zand’-strategie. Maar je kunt ook afspreken dat je aandeel X verkoopt als de koers gedaald is tot een bepaald bedrag en je geen vertrouwen meer hebt in de toekomst van het bedrijf.

Je plan kan ook proactief zijn, in plaats van alleen defensief. Je kunt namelijk ook besluiten juist meer beleggingen te doen als er een dip voorkomt. De mensen die sinds de coronacrisis zijn gaan beleggen, weten hoe voordelig het kan zijn om in de dip te beginnen.

Wat je plan ook is: bedenk het voordat je weer kalm moet blijven omdat je je jouw geld ziet verdampen. Weten dat je een plan hebt om op terug te vallen, maakt een wereld van verschil. De kans is dan een stuk minder groot dat je handelt op basis van emotie.

WisebreadPeaks

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.