Alrik de Jong
Alrik de Jong Kunst & Fotografie 5 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Banksy onthult nieuw werk met instructievideo in Bob Ross-stijl

Banksy heeft de street-art op de Reading Prison geclaimd. En meer dan dat. Hij neemt je mee behind the scenes en onthult zijn nieuwe werk met een instructievideo in Bob Ross-stijl.

Waar Bob Ross bekend stond om zijn mierzoete landschappen en zalvende stem, kennen we kunstenaar Banksy vooral van zijn stunts en politieke statements. De overeenkomst: het zijn beide iconen, waar we als redactie niet genoeg van kunnen consumeren.

Behind the scenes met Banksy in Bob Ross-stijl

Nu komen onze twee helden uit de kunstwereld samen. Banksy heeft op film vastgelegd hoe hij het kunstwerk op de muur van de gevangenis van Reading heeft aangebracht. Het eindresultaat is deze how-to video in de stijl van Bob Ross, inclusief het intro.

Mocht je twijfelen. Het is de echte stem van Bob Ross. Banksy heeft fragmenten gepakt uit oude afleveringen van de tv-kunstenaar, die precies bij zijn video passen.

Create Escape: street-art met een boodschap

Volgens BBC is het nieuwste kunstwerk van Banksy een verwijzing naar Oscar Wilde, een beroemde gevangene die ooit in Reading Prison zat. Wilde werd aan het einde van de 19e eeuw vastgezet na een “onfatsoenlijke affaire” met Lord Alfred Douglas. Zijn tijd in de gevangenis inspireerde hem tot het gedicht Ballad of Reading Gaol, over de hardheid van het Victoriaanse strafsysteem.

banksy, great escape, gevangenis, reading, bob ross, street-art
(Afbeelding: AFP)

De gevangenis staat sinds 2013 leeg en werd later door de Britse overheid te koop aangeboden als grond om woningen op te bouwen. Maar nu probeert de gemeenteraad van Reading het gebouw te redden en om te vormen tot een kunstcomplex. De eerste toon is daarbij gezet door Banksy en wijlen Bob Ross.

‘Blij met steun’

“We zijn blij dat Banksy zijn steun laat blijken voor de wens van de gemeente, met het kunstwerk dat hij toepasselijk Create Escape heeft genoemd”, aldus de gemeenteraad in een statement. De raad dringt er bij het ministerie van Justitie op aan om belangrijke maatregelen te nemen ter bescherming van het werk.

banksy, great escape, gevangenis, reading, bob ross
(Afbeelding: AFP)

Genoeg over Banksy. Meer Bob Ross vind je op Instagram en YouTube, waar hij voortleeft.

Koning van de street art: documentaire onthult verhaal achter Banksy

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.