Banksy maakt kunstwerk in rijdende metro en zet reizigers te kijk

In deze roerige tijd maakt iedereen statements. Baas boven baas is wat dat betreft natuurlijk Banksy. Ditmaal maakte hij in een rijdende Metro een kunstwerk om het belang van mondkapjes in het openbaar vervoer te benadrukken.

Tijdens het begin van de lockdown maakte Banksy van zijn badkamer één groot kunstwerk. ‘Mijn vrouw haat het als ik thuiswerk”, schreef Banksy bij die creatieve uitspatting. Later werd de boodschap serieuzer en maakte hij dit prachtige werk voor alle mensen in de zorg. Nu is de boodschap gericht aan nalatige mensen zonder mondkapjes in het openbaar vervoer.

Banksy maakt kunstwerk in rijdende metro

Nog altijd is de identiteit van Banksy niet officieel bekend. Vermomd als iemand van de reinigingsdienst liep hij in de vroege morge de metro in, waar mensen zonder dat ze het wisten Banksy aan het werk zagen.

De actie lijkt van te voren behoorlijk goed gecoördineerd. De video eindigt met de tekst ‘I get lockdown, but I get up again‘, dat Banksy op verschillende automatische opengaande deuren met mintgroene graffiti heeft geschreven.

Draag mondkapjes in het openbaar vervoer

Zijn kunstwerk is een boodschap aan mensen die de plicht om een mondkapje in het openbaar vervoer te dragen negeren. En dat zijn er in nogal wat in Engeland, waar experts en virologen lang niet door iedereen serieus genomen worden. Banksy staat achter de experts. Hij voorzag de rijdende metro van een invasie aan spuwende ratten, met mondkapjes als parachute. ‘If you don’t mask – you don’t get‘, is zijn Instagram-boodschap, terwijl op de achtergrond Chumbawamba van Tubthumping klinkt.

Of het echt Banksy is die je in de video aan het werk ziet, valt natuurlijk niet voor 100 procent zekerheid te zeggen. Maar we zien de kunstenaar uit Bristol er niet voor aan om een stand-in te regelen die hij met zijn stencils een rijdende metro in stuurt. Bekijk zijn Instagram-pagina voor zijn meest recente werken. De graffiti is inmiddels door de echte reinigingsdienst verwijderd uit de London Undergound.

Check ook: 15 x de hilarische street-art van Streetart Frankey, inclusief de LEGO-Hazes

Reageer op artikel:
Banksy maakt kunstwerk in rijdende metro en zet reizigers te kijk
Sluiten