Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 14 jun 2020
Leestijd: 4 minuten

11 banen in de komende 25 jaar door robots vervangen worden

In een interview met 60 Minutes voorspelde kunstmatige intelligentie-expert Kai-Fu Lee dat 40 procent (!) van de banen in de komende 25 jaar door robots vervangen zal worden.

En hij is niet de enige. Een Oxford studie waarschuwt ook dat het onvermijdelijk is dat grote groepen van de bevolking door automatisering in de toekomst te maken zullen krijgen met werkloosheid.

Banen die vervangen worden door robots

Benieuwd of jouw baan het ondanks de automatisering redt? Dit zijn de banen waarvan industrie- en werkgelegenheidsdeskundigen denken dat ze de komende decennia zullen verdwijnen.

1. Magazijnmedewerker

Medewerkers die in een magazijn zorgen dat jouw online bestellingen bij je thuis bezorgd worden, van bijvoorbeeld Bol.com en Coolblue zijn hun baan in de toekomst niet zeker. Nu al rijden er in meerdere magazijnen robots rond. Het grote voordeel is dat robots 24/7 kunnen werken en geen plas- en rookpauzes nodig hebben.

2. Salarisadministrateurs

Niet alleen robots zullen het werk in de toekomst van ons overnemen. Het zou ook kunnen dat jouw baan overbodig wordt door een systeem. Er is nu al een enorme daling in het aantal vacatures bij salarisadministratie te zien, omdat hiervoor steeds intelligentere online systemen en programma’s komen.

3. Belastingconsulenten

Steeds minder mensen schakelen al de hulp van een belastingconsulent of boekhouder in. Dat komt onder andere omdat de Belastingdienst je gegevens voor een groot deel invult (ook al moet je wel opletten dat je geen geld misloopt). Bovendien komt er steeds meer software die dezelfde tips en verbanden geven als een belastingadviseur, zodat je niet onnodig veel betaalt.

4. Vertaler

Ook banen als vertaler en tolk zullen langzaam verdwijnen. Google Translate wordt steeds beter en in de toekomst zullen er alleen maar meer soortgelijke diensten de kop op steken. En dan hebben we het nog niet eens over kunstmatige intelligentie. Over twintig jaar is de verwachting dat de kwaliteit zo hoog zal zijn, dat het werk van een vertaler overbodig wordt.

5. Verslaggever

Simpele en feitelijke artikelen zullen in de toekomst steeds meer door software geschreven gaan worden. Natuurlijk moeten er menselijke basisbronnen blijven bestaan, waardoor de software samenvattingen kan schrijven. Voorlopig zullen we onze onze ministers en voetballers nog niet geïnterviewd zien worden door robots. Maar veel verslaggevers zullen wel worden wegbezuinigd. Bij Microsoft zijn journalisten al vervangen.

6. Makelaar

Misschien gaat het beroep makelaar niet helemaal verdwijnen, maar door smart contract-technologie is de verwachting dat de rol van de makelaar enorm gaat veranderen. In plaats van een tussenpersoon – om de klant zo soepel mogelijk een huis aan te laten schaffen – zal de makelaar meer een facilitator zijn.

7. Marketeer

Op een gegeven moment zal er software komen die aan de hand van analyses en testen zelf de best presterende content en advertenties kan maken. De software kan dan zelf teksten gaan genereren en advertenties gaan ontwerpen.

8. Caissière

Je ziet ze steeds vaker: de zelfscankassa’s of de scanners waarmee je jouw boodschappen al scant voordat je ze in je kar legt. Uiteindelijk zal deze ontwikkeling ervoor zorgen dat er geen menselijke caissières meer nodig zijn.

9. Klantenservice

Ook een ontwikkeling die je al steeds vaker ziet: de automatisering van e-mails of chatbots die ons te hulp staan als we een vraag hebben. Niet fijn voor mensen die bij een klantenservice werken. Wel goed nieuws voor de rest van ons: geen uren meer wachten aan de telefoon met irritante wachtmuziek.

10. Taxichauffeurs en vrachtwagenbestuurders

Taxichauffeurs hebben het al zwaar door apps als Uber. Toch zal het vooral de zelfrijdende auto zijn die op een gegeven moment roet in het eten gooit. Ook vrachtwagenchauffeurs zullen op een gegeven moment vervangen worden. Een zelfrijdende wagen hoeft immers niet uit te rusten en kan in één ruk naar z’n bestemming rijden.

Dit zijn natuurlijk maar enkele voorbeelden van beroepen waarbij we vaak nu al ontwikkelingen zien. Naar schatting zullen er 75 miljoen banen verdwijnen door automatisering en de opmars van robots.

Geen paniek: automatisering biedt ook nieuw werk

Dat dit werk allemaal verdwijnt is geen reden tot paniek. Dankzij technologie komen er juist ook banen bij. Daarnaast blijven beroepen met menselijke vaardigheden, zoals creativiteit, kritisch denken, onderhandelen en overtuigen altijd belangrijk. Net als werk waarbij je emotionele intelligentie moet tonen. Zie je het al voor je, een AI als psycholoog of leraar? Precies, dat gaan we in de nabije toekomst nog niet meemaken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.