Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Televisie 24 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

De Avondshow met Arjen Lubach ondanks sterk item kansloos tegen Ajax

De eerste week van Arjen Lubachs nieuwe avondshow zit er bijna op. Het langverwachte vervolg op Zondag met Lubach kende een goede start, al zijn er ook nog wel de nodige twijfels. Gisteravond was een dieptepunt qua kijkcijfers, maar zagen we ook weer wat van die oude Zondag met Lubach magie.

Na twee dagen op rij ruim een miljoen kijkers te hebben getrokken, kwam de teller gisteravond niet boven een getal met zes cijfers. Met 944.000 kijkers stond De Avondshow met Arjen Lubach op een achtste plaats in de kijkcijfer top 25. Een flinke daling. Een dag eerder stond het programma vierde met bijna 1,3 miljoen kijkers. Op maandag was het met 1,6 miljoen kijkers zelfs het op één na best bekeken programma van de dag.

Arjen Lubach niet opgewassen tegen Ajax

Een enorme daling, maar die is wel enigszins te verklaren. Gisteravond was de concurrentie een stuk heviger dan de dagen daarvoor. Hoe goed Arjen ook is, hij is blijkbaar niet opgewassen tegen Ajax. De Amsterdammers speelden tegelijkertijd in de Champions League tegen Benfica. Een wedstrijd die ruim 1,7 miljoen kijkers trok.

De Avondshow met Arjen Lubach beleeft vliegende start (maar er is ook kritiek)

Ondanks dat Arjen het direct moest opnemen tegen Ajax, was hij opnieuw één van de best bekeken actualiteitenprogrammas/talkshows van Nederland. Jinek, VI Vandaag, M en OP1 trokken allen minder kijkers. Alleen EenVandaag scoorde net iets beter.

Ouderwetse Zondag met Lubach-item

De bijna één miljoen kijkers die gisteravond naar De Avondshow met Arjen Lubach keken, werden niet teleurgesteld. Dat had vooral te maken met het item over cruiseschepen. Dit was eigenlijk het eerste Zondag met Lubach-achtige item waar zo veel mensen op zaten te wachten.

De kracht van Zondag met Lubach was dat het niet alleen maar over groot nieuws en bekende misstanden ging. Arjen en zijn redactie kozen er juist vaak voor om onderbelichte zaken onder de loep te leggen. Zo was gisteravond dus ook weer het geval.

Lubach vindt cruiseschepen maar stom

In het item kijkt Arjen kritisch naar de cruisewereld. Blijkbaar zijn wij Nederlanders gek op deze enorme schepen vol vertier. Iedereen is dit als een normale vorm van vakantie gaan zien, maar eigenlijk slaat het hele concept nergens op. Ze zijn overbodig en enorm vervuilend, aldus Arjen Lubach.

In een kleine tien minuten legt Arjen Lubach uit hoe bizar het eigenlijk is dat we cruiseschepen zo normaal zijn gaan vinden. Ook kijkt hij naar de gevolgen van deze vorm van vakantie vieren. Hierdoor krijg je opeens een heel ander beeld van iets dat je tot dat moment heel normaal vond.

Een aanwinst voor de avond

Het is goed om te zien dat dit onderdeel van Zondag met Lubach behouden is gebleven. Er wordt zo een kritische blik geworpen op dingen die we eigenlijk heel normaal zijn gaan vinden. Waar andere talkshows zich nagenoeg volledig richten op het nieuws aan de oppervlakte, kiest Arjen ervoor om soms wat dieper te duiken. Daar zit de kracht en is de reden dat De Avondshow met Arjen Lubach wel degelijk een aanwinst is.

De 10 beste Zondag met Lubach-items van het afgelopen jaar

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.