Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 19 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Geveild: originele iPhone levert nu al klein fortuin op

De eerste iPhone, de iPhone 2G, heeft een klein fortuin opgeleverd tijdens een veiling. En dan hebben we het niet eens over het exemplaar dat Apple-CEO Steve Jobs in zijn handen had tijdens de onthulling van de smartphone. Gewoon: een iPhone.

Ah, 2007. Het jaar waarin Jeroen van der Boom de radio domineerde met zijn hitsingle ‘Jij Bent Zo’ en Mika internationaal de hitlijsten veroverde met het aanstekelijke ‘Relax, Take It Easy’.

Apple schrijft geschiedenis met iPhone 2G

Dat voelt nog alsof het hartstikke recent is, maar dat is toch echt ook het jaar dat de eerste iPhone uitgebracht werd: de Apple iPhone 2G. Zo lang is het dus nog niet geleden dat de wereld veroverd werd door de smartphone. Met alle (nadelige) gevolgen van dien.

Waar menig telefoon nu 256 GB aan opslaggeheugen heeft, werd het basismodel van de originele iPhone geleverd met slechts 8 GB. Andere tijden! Vergeet ook niet dat de eerste iPhone 2G nog niet eens de App Store had Het prijskaartje? 599 dollar in Amerika, wat neer komt op 860 dollar anno 2022. Het toestel is nooit in Nederland uitgekomen.

Het is niet alsof we het over een gadget uit 1972 hebben, maar toch kan de eerste iPhone slechts vijftien jaar later al een klein fortuin opleveren. Althans, dat bleek afgelopen weekend.

Explosieve veiling

Het veilinghuis LCG Auctions veilde een originele iPhone 2G uit 2007. Gloedjenieuw, ongeopend en in de originele seal verpakt.

Dat de eigenaar een leuke investering had gedaan was wel duidelijk, maar toch wist de veiling alle verwachtingen te overtreffen. Aanvankelijk was het hoogste bod 10446 dollar, maar last-minute ging het opeens alsnog los. De anonieme winnaar legde uiteindelijk 39.339,60 dollar neer voor het toestel.

Maar dan heb je dus wel een puntgaaf stukje geschiedenis in je bezit. Het begin van een nieuwe productcategorie die de wereld, zonder overdrijven, compleet heeft veranderd.

Apple iPhone 2G veiling
📱 De geveilde iPhone (Afbeelding: LCG Auctions)

De definitie van mint condition

Er zullen vast meer consumenten zijn die nog ergens de originele iPhone 2G hebben liggen, maar dit exemplaar is de definitie van mint condition. De doos is niet alleen ongeopend en geseald, maar ook de labels, naadjes van de seal en de hoekjes van de verpakking zijn nog in perfecte staat. Alsof de doos van de fabrieksband is opgepakt met zijden handschoentjes en sindsdien in de perfecte kluis heeft gelegen.

Veertigduizend dollar lijkt een krankzinnig bedrag, maar zo’n gekke investering is het niet. Denk alleen al aan de originele Super Mario Bros. Een game uit 1985 die tijdens de pandemie opeens vertienvoudigde in waarde. Of de gekte rondom Pokémon-kaarten. En dan is Super Mario Bros. nog één van de vele legendarische videogames. Er is maar één originele iPhone.

Juist doordat we nog relatief dicht op de originele lancering van de gadget zitten, is de kans des te groter dat de waarde alleen maar omhoog gaat schieten in de komende decennia. Wat de kersverse eigenaar ermee van plan is, blijft echter een mysterie. Hij of zij wenst anoniem te blijven en heeft niks losgelaten over eventuele plannen.

Wij houden het maar bij de foto’s op de veilingspagina. Scheelt weer wat spaargeld. Of check nog eens de historische onthulling van de iPhone 2G:

LCG Auctions

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.