Martin de Coninck
Martin de Coninck Human Interest 22 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Thwaites-gletsjer aan zijden draad: ‘Zeespiegel kan meters stijgen’

Met steeds meer angst en beven kijken wetenschappers naar de Thwaites-gletsjer in West-Antarctica. Deze enorme ijsstroom – ter grootte van Florida – is al in razend tempo aan het smelten. Het verlies van de enorme gletsjer en omliggend ijs kan de mondiale zeespiegel 1 tot 3 meter doen stijgen. Moeten we ons zorgen maken?

Oké, de meningen daarover lopen wel uiteen. De Thwaites-gletsjer is vooral een lastige variabele in voorspellingen van wetenschappers over de toekomstige zeespiegel. Hoeveel de zeespiegel precies gaat stijgen, hangt ook af van hoe snel en hoeveel ijs de gletsjer prijs geeft aan de zee. Toch is iedereen het er wel over eens dat een zeespiegelstijging van 1 tot 3 meter niet heel gunstig zal uitpakken. Zeker niet voor een landje waarvan bijna een derde onder zeeniveau (NAP) ligt.

Nieuwe studie naar de gletsjer in West-Antarctica

Inpakken en onze oosterburen op de blote knietjes om asiel vragen? Nee, zover is het nog (lang) niet. Volgens een nieuwe studie in Nature Geoscience, uitgevoerd door geofysicus Alastair Graham van The University of South Florida’s College of Marine Science, is de situatie zorgelijk, maar niet nijpend.

De Thwaites ijskap in 2014 (Afbeelding: ANP)

Het tempo van de terugtrekking van de gletsjer die wetenschappers recentelijk hebben vastgelegd, is volgens hem klein in vergelijking met de snelste veranderingen in het verleden. Het verre verleden welteverstaan, dus lang voordat de mensheid de lucht vol spoot met CO2.

Thwaites hangt aan zijden draadje

Tot zover de positieve noten van Alastair Graham. Zijn collega-geofysicus, Roberty Larter van de British Antarctic Survey, zegt dat Thwaites zich vandaag de dag echt vasthoudt aan z’n vingernagels. Sterker nog: we mogen in de toekomst grote veranderingen op kleine tijdschalen verwachten, zelfs op jaarbasis.

Worst case scenario: een wereldwijde volksverhuizing. Volgens de Verenigde Naties leeft ongeveer 40 procent van de wereldbevolking aan of in de buurt van de kust. Nu zijn er natuurlijk op veel kritieke plekken prachtige dijken aangelegd die zeker een deel van de stijging van de zeespiegel kunnen opvangen. Probleem is alleen dat geen dijk bestand is tegen een zeespiegelstijging van enkele meters.

Poolkappen herbevriezen tegen stijging zeespiegel

Er ligt al een radicaal plan klaar om de poolkappen opnieuw te bevriezen met straaljagers en zwaveldioxide. Wellicht kunnen ze hiermee ook de Thwaites-gletsjer weer terug in het gareel brengen?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.