Felix Decavel
Felix Decavel Klimaat 28 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Alice in wolkenland: ’s werelds eerste elektrische vliegtuig stijgt op

Een soort van goed nieuws voor het klimaat vandaag. Alice, een volledig elektrisch vliegtuig, heeft haar eerste testvlucht succesvol afgerond. De historische vlucht duurde zo’n 8 minuten en vond plaats in de wolken boven de staat Washington. Het is de eerste vlucht in de geschiedenis zonder ook maar enige CO2-uitstoot. Vlieg met ons mee naar de toekomst.

Eviation Aircraft haalde de inspiratie voor de naam van hun vliegtuig uit Alice in Wonderland en de bekende stonerplaat White Rabbit van Jefferson Airplane. We weten niet wat ze daar in hun thee doen, maar dat het om een wondermiddel gaat, staat buiten kijf.

Eviastion, Alice
Alice, ‘s werelds eerste volledig elektrisch vliegtuig (Afbeelding: Eviation)

Een volledig elektrisch vliegtuig is een gigantische stap in de strijd om een schonere Aarde en kan de luchtvaartsector voorgoed veranderen. Dat beseft ook CEO Gregory Davies: “Voor het eerst sinds de uitvinding van turbomotoren in de jaren ’50 krijgt de luchtvaart met een compleet nieuwe aandrijvingstechnologie te maken. Dit is geschiedenis”, klinkt het overtuigend.

Neem hieronder een kijkje naar de testvlucht.

Alice: het eerste volledig elektrisch vliegtuig

Alice komt in 3 vormen. De standaard Alice Commuter biedt plaats aan negen passagiers en twee piloten. De luxe Executive heeft ruimte voor slechts zeven pendelaars maar dan krijgen ze er wel een comfortabel keukentje bij (best een hoge prijs voor vliegtuigvoedsel maar goed). Bovendien bestaat er ook nog een Cargo-versie van het vliegtuig. Maar echt ver zal de Alice met een batterijduur van een uur voorlopig nog niet vliegen.

Eviation, elektrisch vliegtuig
Het vloerplan van de standaardversie (Afbeelding: Eviation)

Zo’n 440 nautische mijl of 815 kilometer om precies te zijn. Alice heeft een topsnelheid van 460 km/u. Dat is een stuk trager en minder ver dan normale passagiersvliegtuigen, maar de ingenieurs bij Eviation zijn heel erg afhankelijk van de nog steeds evoluerende batterijtechnologie. Wanneer de ontwikkelings -en bouwfases van Alice definitief afgerond zijn, zal er al een hoop aan het vliegtuig veranderd zijn. Op dit moment zijn er inmiddels een kleine 130 elektrische vliegtuigen besteld, die in 2027 geleverd moeten worden. Qua design is het vliegtuig al zeker geslaagd. Neem hieronder een kijkje binnen.

Alice, elektrisch vliegtuig
Passagiersruimte standaardversie (Afbeelding: Eviation)
Executive, Alice, Eviation
Executive passagiersruimte (Afbeelding: Eviation)
Alice, elektrisch vliegtuig
Executive Keuken (Afbeelding: Eviation)

Wat kost CO2-vrij vliegen?

Over de prijs van het elektrisch vliegtuig wilde de CEO na de testvlucht niets kwijt, maar drie jaar geleden vroeg Eviation nog 4 miljoen euro voor een Alice. Valt best mee als je de prijs vergelijkt met de duurste privéjets ter wereld, die ladingen CO2 de lucht in uitstoten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.