Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Sport 2 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Zoveel geld verloor Alex Kroes aan Ajax-aandelen naast zijn salaris

Afgelopen zomer binnengehaald als messias, een dag na Pasen alweer aan het kruis genageld. Alex Kroes handelde met voorkennis door aandelen Ajax te kopen, vlak voor zijn aanstelling als algemeen directeur. Manners onderzocht of hem dit in ieder geval nog wat knaken heeft opgeleverd.

Iedere eerstejaarsstudent had Alex Kroes kunnen vertellen dat het geen goed idee was, maar zelf kon hij dat ondanks zijn masterdiploma bedrijfseconomie blijkbaar niet bedenken. Hij kocht 17.500 aandelen van het bedrijf waar hij kort daarna zou worden aangesteld als algemeen directeur.

Was het dom, was het kwaadaardig? We kunnen helaas niet in het hoofd van de gevallen Ajax-directeur kijken. Wel kunnen we een blik werpen in zijn aandelenportefeuille. Heeft zijn dubieuze investering in ieder geval wat rendement opgeleverd?

Handelen met voorkennis van Alex Kroes: dom of kwaadaardig?

Toen Alex Kroes op 26 juli 2023 17.500 aandelen van Ajax kocht, was één aandeel 11,25 euro waard. Waardevol bleek het handelen met voorkennis in dit geval allerminst. De markten reageerden namelijk niet positief. In de dagen na de aanstelling van Kroes als algemeen directeur daalde het aandeel van Ajax naar 10,60 euro. Hierdoor maakte Kroes in amper twee weken tijd 11.375 euro verlies. 

Daarna begon Ajax met zijn vreemdelingenlegioen vol prutsers aan een kruistocht vol vernederingen, en daalde het aandeel verder. Op het dieptepunt van 19 september 2023 was één aandeel Ajax nog maar 9,10 euro waard. Van Kroes’ dubieuze investering van 196.875 euro was daardoor al 37.625 euro verdampt. Daarna was de gifbeker voor Ajax op het veld nog lang niet leeg, maar op de beurs wel. Sindsdien heeft het aandeel Ajax zich lichtjes hersteld.  

Het rendement van de aandelen Ajax van Alex Kroes anno nu

Bij het openen van de beurzen om negen uur ‘s ochtends op de dag na Pasen, was een aandeel Ajax 10,05 euro waard. Omstreeks hetzelfde tijdstip werd Kroes aan het kruis genageld. Ten opzichte van het moment dat hij zijn fatale aankoop deed, was het aandeel Ajax 1,20 euro minder waard geworden.

Vermenigvuldigd met 17.500 komt zijn verlies op 21.000 euro uit. Als je dit optelt bij het kwijtraken van zijn riante salaris als Ajax-directeur kunnen we wel stellen dat Alex Kroes zowel financieel als carrière-technisch geen gelukkige beslissing maakte met die bewuste muisklik op 26 juli 2023. Kwaadaardig of dom? Als we moeten kiezen, gokken we dom.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.