Pim Jansen
Pim Jansen Afvallen 6 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Zonder inspanning toch afvallen? Deze 6 aanpassingen maken het verschil

Op dieet gaan is niet zo moeilijk, maar het (langer dan drie uur) volhouden dan weer wel. Maar hé, alle beetjes helpen en er zijn een aantal simpele trucjes die je alvast in de goede richting duwen. Afvallen hoeft namelijk niet zo moeilijk te zijn.

Wie zijn welvaartsbuikje binnen een jaar gedag wil zeggen, moet flink aan de bak. Maar als je er genoegen mee kunt nemen dat het wat langer duurt, dan kun je het een stuk rustiger aan doen. Zolang je deze tips maar onthoudt.

Moeiteloos afvallen doe je met deze zes tips

1. Blijf gehydrateerd

Je hoort het natuurlijk veel te vaak, maar begin eindelijk eens met die twee liter per dag. Niet alleen omdat je lichaam het nodig heeft, maar ook omdat het je heel wat calorieën scheelt als je al je frisdranken vervangt door water. Drink het ijskoud voor een extra boost voor je stofwisseling: doordat je lichaam afkoelt, verbruikt het meer calorieën om weer op te warmen. Dit helpt je bij het afvallen

2. Vertraag je maaltijden

Door de dagelijkse drukte heb je wellicht de neiging om maaltijden naar binnen te schuiven. Dat heeft twee nadelen. Ten eerste eet je meer dan zou moeten of registreer je niet duidelijk wat je allemaal naar binnen werkt. Ten tweede verteert voeding beter als je er fatsoenlijk op gekauwd hebt.

3. Eet in kleinere porties

Eet meer, maar ook minder. Euh, wat? Geen wereldschokkend nieuws als je bezig bent met afvallen, maar maak er een gewoonte van om vaker, maar kleinere porties te eten. Zo krijg je meer inzicht in je voedingsinname. Bovendien is de kans op vreetbuien minder klein aangezien je verdeeld over de dag non-stop voeding binnenkrijgt.

4. Afvallen met bladgroenten

Bladgroenten zitten vol voedingsstoffen, maar bevatten nauwelijks calorieën. Wel zorgen ze ervoor dat je je langer verzadigd voelt (want: geen pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel, langzame afgifte van voedingsstoffen), waardoor je de rest van de dag minder geneigd bent om te snacken en gewicht verliezen dus gemakkelijker wordt.

Krijg je toch nog trek? Eet simpelweg nog een portie bladgroenten (bijvoorbeeld boerenkool, paksoi, witlof, prei, etc.), de hoeveelheid calorieën is dermate laag dat je er bij wijze van spreken de hele dag van kunt eten. Perfect voer voor als je wil afvallen.

5. Verhoog de hoeveelheid eiwitten in je voeding

Eiwitten bevatten weinig calorieën, maar zorgen er wel voor dat je sneller een voldaan gevoel hebt en dus minder eet. Denk aan magere kwart, kip, eieren, vis, amandelen, linzen en quinoa. Mocht je het lastig vinden om dit in je dieet te verwerken, dan kun je ook een eiwitshake nemen op momenten dat je trek hebt.

Een eiwitshake zorgt direct voor een gevuld gevoel en bevat nauwelijks calorieën. Perfect als je wil afvallen, maar er is nog een bijkomend voordeel: eiwitten helpen bij het herstel en de opbouw van je spieren, mocht je overwegen te gaan trainen.

6. Zorg voor genoeg beweging en slaap

Met kleine aanpassingen kun je grote verschillen maken. Ga sporten of neem in ieder geval iets vaker de fiets of ga gewoon te voet. Genoeg slaap is minstens zo belangrijk. Te weinig rust zorgt er namelijk voor dat je meer ghreline aanmaakt (hongerhormoon), waardoor je meer de neiging krijgt om te gaan snacken. Herkenbaar na een te korte nacht, right?

Niemand beweert dat afvallen of op gewicht blijven gemakkelijk is, maar zoals je ziet kunnen kleine – gemakkelijke – aanpassingen in je levensstijl al een verschil maken. Verder komt het vooral neer op discipline, want zoals een welbekend gezegde luidt: elk pondje gaat door het mondje.

Fouten maken bij het afvallen

Hierboven zie je wat je wel moet doen, maar het is ook goed om te weten wat je vooral niet moet doen. Wij hebben zeven van deze misvatting en veel gemaakte fouten hier voor je op een rij gezet.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.