Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 10 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze ademoefening van Navy SEALs doodt stress in 5 minuten

Als je stress hebt, kun je een zweverige goeroe nadoen. Maar je kunt ook gewoon de simpele ademhalingsoefening van Navy SEALs (Amerikaanse elitesoldaten) uitvoeren. En reken maar dat zij ervaring hebben met stresssituaties. Het type ademen heet box breathing.

Deadlines die snel dichterbij komen, een onstilbare drang naar perfectie, een gebrek aan steun, geen ‘nee’ kunnen zeggen. Het leidt allemaal tot hetzelfde: stress. Zelfs de meest koele kikkers kunnen er soms niet aan ontkomen. Daar is niets mis mee, maar het is belangrijk dat je hier goed mee omgaat. Niet alleen voor je gemoedstoestand, maar ook voor je gezondheid.

Veel stress kan leiden tot vermoeidheid, nek- en schouderklachten, buikpijn, hoofdpijn, een verminderde weerstand en meer dingen die je wil vermijden. Het beste is om stress zo veel mogelijk te voorkomen, maar dat is praktisch onmogelijk. Daarom is het belangrijk dat je goed handelt wanneer je toch een keer last hebt van stress. Wat moet je doen dan? De experts op dat gebied (Navy SEALs) hebben een kort en simpel antwoord.

Box breathing: ademen als Navt SEALs.

Als Nelitesoldaat kun je nog wel eens in een stressvolle situatie belanden, en beschouw dat als understatement. Het is dan vooral belangrijk om je hoofd koel te houden. Daar hebben ze een speciale truc voor: de ademhalingsoefening ‘box breathing.’ Navy SEALs gebruiken deze oefening om kalm en gefocust te worden. Bijvoorbeeld vlak voor of na een gevechtssituatie. Daarom is hij ook zo eenvoudig, snel en effectief.

De stappen om van je stress af te komen:

  • Stap 1: zoek een plek waar je kunt zitten of liggen
  • Stap 2: adem gedurende vier seconden diep in
  • Stap 2: houd je adem vier tellen lang vast
  • Stap 4: adem uit en leeg binnen vier seconden je longen
  • Stap 5: houd je longen gedurende vier tellen leeg
  • Stap 6: ga weer terug naar stap 2

Doe dit vijf minuten en je merkt dat je lichaam tot rust komt en dat het gemakkelijker wordt om je te concentreren. Je kunt deze oefening overal en altijd toepassen wanneer stress toeslaat. Om het nog gemakkelijker te maken, vind je op de meditatiewebsite QuietKit een gifje die je helpt om het ritme van de oefening vast te houden.

Naast stress ook slaapproblemen?

Is niet stress het probleem, maar kun je moeilijk in slaap komen? Ook daar hebben de Amerikaanse militairen een truc en tips voor. Check deze militaire methode, zodat jij voortaan binnen twee minuten in slaap valt en kunt genieten van een goede nachtrust.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.