Tessa Ham
Tessa Ham Banen & Salaris 7 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

5 acteurs die een iconische rol en absurd salaris afwezen

Of ze nou de visie van de film niet snapten of al een ander project aan het schieten waren, deze acteurs hebben een grote iconische rol en bijbehorend dik salaris afgewezen.

Welke rollen hadden bekende acteurs als Leonardo DiCaprio en Will Smith bíjna gespeeld?

Acteurs die een grote rol en geldbedrag afwezen

Veel van deze acteurs zeggen achteraf geen spijt te hebben dat ze de rol hebben afgewezen, maar of dat echt zo is?

1. Leonardo DiCarpio

Film: American Psycho
Salaris: 21 miljoen dollar (19,7 miljoen euro)

Leonardo DiCaprio had bijna de rol van Christian Bale gespeeld in American Psycho. Maar feministe Gloria Steinem overtuigde Leo ervan dat de film een slecht idee was. Na Titanic was hij namelijk een tieneridool. “Er is een planeet vol met 13-jarige meisjes die hier niet op zitten te wachten”, zei ze volgens IndieWire tegen Leo tijdens een Yankee wedstrijd. “En dit is een film die enorm gewelddadig naar vrouwen toe is.”

Ze had wellicht een punt, maar daardoor liep Leonardo DiCaprio mooi wel 21 miljoen dollar mis. Inmiddels is de acteur lang geen tienieridool meer, maar met een vermogen van 260 miljoen dollar mag hij ook niet klagen.

2. John Travolta

Film: Forrest Gump
Salaris: 70 miljoen dollar (65,5 miljoen euro)

Na de performance van Tom Hanks is het lastig om iemand anders voor te stellen in Forrest Gump, maar de rol was bijna naar John Travolta gegaan. Die sloeg de rol af nadat hij het script voor Pulp Fiction op zijn bureau kreeg.

Achteraf zegt hij geen spijt te hebben voor Pulp Fiction te gaan. En dat terwijl hij een magere 150.000 dollar voor zijn rol in de film kreeg, in plaats van de 70 miljoen dollar salarisstrook van Tom Hanks voor Forrest Gump.

3. Matt Damon

Film: Avatar
Salaris: 250 miljoen dollar (234 miljoen euro)

Matt Damon had bijna de hoofdrol in Avatar gehad. Hij zou er 10 procent van de Avatar-winst voor krijgen. Damon nam echter op hetzelfde moment de film Green Zone op en wees daardoor de rol af. Na de populariteit van Avatar weten we dat dat hem minstens 250 miljoen dollar heeft gekost.

4. Will Smith

Film: The Matrix
Salaris: 35 miljoen dollar (32,7 miljoen euro)

Will Smith kreeg de rol van Neo in The Matrix aangeboden, maar sloeg deze af. In plaats daarvan verdiende Keanu Reeves 10 miljoen dollar aan salaris en 25 miljoen dollar aan opbrengsten aan zijn inmiddels iconische rol.

Smith heeft meerdere keren aangegeven geen spijt te hebben van zijn beslissing. Volgens hem zag hij niet de visie die de Wachowskis voor de film hadden en had hij het verpest als hij de rol had gekregen.

5. Sean Connery

Film: Lord of the Rings
Salaris: 30 miljoen dollar (28 miljoen euro)

30 miljoen dollar + 15 procent van de opbrengsten. Dat is hoeveel Sean Connery afsloeg omdat hij niet de rol van Gandalf wilde spelen in Lord of the Rings. De reden? Hij wilde niet naar Nieuw-Zeeland reizen en begreep het concept en het script niet.

De best betaalde acteurs van nu verdienen meer dan ooit

CBR

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.