Robert Kroes
Robert Kroes Investeren & Beleggen 19 apr 2021
Leestijd: 6 minuten

Achter de koersverwachting: 3 stappen voor een doordachte beleggingsanalyse

In de rubriek ‘achter de koersverwachting’ neemt Manners je elke week mee in de wereld van beleggen en investeren. Vandaag nemen we een kijkje achter de schermen van verstandig beleggen door analyse. We bespreken de 3 stappen voor een doordachte beleggingsanalyse.

Als je gaat beleggen wil je natuurlijk zo veel mogelijk rendement behalen op jouw belegging. Er is enorm veel keuze, dus de vraag is hoe je een betrouwbare inschatting kunt maken van rendement. Dit doe je op basis van een analyse. Deze analyse bestaat uit 3 stappen.

De eerste stap is te bepalen waarin je investeert: de fundamentele analyse

Zoals we al eerder zagen is het verstandig om jouw risico’s te spreiden. Stel voor dat je wilt investeren in aandelen en cryptomunten. Dan is de volgende vraag welk aandeel en welke cryptomunt je gaat kopen.

Hiervoor gebruikt men vaak de fundamentele analyse. Bij de fundamentele analyse schat je de intrinsieke waarde van bijvoorbeeld een aandeel door de economische factoren te bekijken die de intrinsieke waarde van het aandeel (of andere investering) bepalen.

Kwalitatieve fundamentele analyse en kwantitatieve fundamentele analyse

Er zijn twee vormen van fundamentele analyse, de kwantitatieve fundamentele analyse en de kwalitatieve fundamentele analyse.

Bij de kwalitatieve fundamentele analyse beoordelen investeerders vooral de data van, bij aandelen, het bedrijf waarin men investeert. Men bekijkt bijvoorbeeld de waarde van het merk, de financiële resultaten, de beslissingen van het bestuur etc. Dit is dus niet per definitie een financiële analyse.

Deze financiële analyse voer je uit met een kwantitatieve financiële analyse. Hier maak je een financiële analyse van de resultaten van het bedrijf waarin je wilt investeren om zo te beoordelen of de prijs van het aandeel (of andere investering) goed, te laag of te hoog is.

Je kunt fundamentele analyses zowel ‘top-down’ als ‘bottom-up’ uitvoeren. In het eerste geval bekijk je eerst de macro-economische factoren en daarna naar het specifieke bedrijf waarin je wilt investeren. Bij de ‘bottom-up’ aanpak analyseer je eerst het bedrijf, waarna je een correctie maakt voor macro-economische factoren.

Op deze manier vind je dus de investeringen die potentieel interessant zijn om in te investeren. Vervolgens is het de kunst om te bepalen wanneer je gaat investeren.

Stap 2: de technische analyse

Met de technische analyse probeer je de prijsontwikkeling in te schatten van een investering (we nemen voor het gemak aandelen als voorbeeld). De hele technische analyse is gebaseerd op het principe ‘de geschiedenis herhaalt zichzelf altijd’.

Met de technische analyse maak je namelijk een inschatting van de ontwikkeling van de prijs van een aandeel op basis van financiële ratio’s en trends die gebaseerd zijn op de historische prijsontwikkeling. Fundamentele factoren spelen hierbij geen rol. Het gaat puur om de wetenschappelijk inschatting ‘wat’ de prijs gaat doen. ‘Waarom’ de prijs zal worden zoals deze is, is van ondergeschikt belang.

Denk niet zwart/wit

Overigens is het in de praktijk minder zwart/wit. Als je bijvoorbeeld op basis van een technische analyse zou besluiten dat het zeer verstandig is om in een populaire bierbrouwer te investeren omdat het aandeel duidelijk lager gewaardeerd is dan op basis van de technische analyse zou moeten is het wel verstandig om daarbij een fundamentele factor (de sluiting van de horeca door Coronamaatregelen) mee te nemen, zodat je kunt concluderen dat dit gebrek aan omzet waarschijnlijk door zal werken in de huidige waarde van het aandeel.

Er zijn enorm veel ratio’s en methodes om technische analyses te maken. Hier komen wij in toekomstige afleveringen vaker op terug. Overigens heb je ook hier, net als bij de fundamentele analyse, de mogelijkheid om top-down of bottom-up te analyseren. Er is echter één categorie investeringen waarbij je minder zeker kunt zijn van de technische analyse.

Het probleem van technische analyse bij Bitcoin en andere cryptomunten

Zoals we al eerder aangaven is de technische analyse bedoeld om op basis van het verleden in te schatten hoe de prijs van het aandeel in de toekomst zal bewegen. In de meeste gevallen is er ruim voldoende financiële data aanwezig. Zo bestaan aandelen en grondstoffen al honderden jaren. In die tijd is er van alles gebeurd, van pandemie tot oorlog, staatsgreep, financiële crisis en hongersnood. Daarmee is er dus voldoende historische data om in allerlei extreme markten betrouwbare analyses te maken.

Voor de Bitcoin en andere cryptomunten ligt dit anders. De eerste cryptomunt, de Bitcoin, is namelijk pas in 2010 op de markt gekomen. Afhankelijk van de cryptomunt die je kiest is er dus 10 jaar of minder historie en dat is wetenschappelijk gezien een minder solide basis voor technische analyses. Ook zijn er veel belangrijke gebeurtenissen die nog niet voorgevallen zijn in de afgelopen 10 jaar. Hierdoor is het effect van die gebeurtenissen op de prijzen van cryptomunten nog niet goed in te schatten. Hierdoor houden investeerders altijd extra slagen om de arm bij het doen van technische analyses voor cryptomunten. Een voorbeeld van de manier waarop experts potentieel interessante cryptomunten met grote rendementspotentie analyseren zie je hier.

Wanneer we op basis van de technische analyse ingeschat hebben hoe de prijs van een aandeel zich zal ontwikkelen weten we dus of we beter nu kunnen investeren/verkopen of nog even moeten wachten. De laatste vraag bij verstandig beleggen komt dan om de hoek kijken: hoeveel (des)investeer je?

Stap 3 geldmanagement: wanneer investeer je meer of minder?

Op basis van de fundamentele analyse weten we nu welke aangeboden investeringen wel of geen goede investering kunnen zijn. Ook weten we op basis van de technische analyse nu wanneer we in- en uit kunnen stappen. De laatste vraag is op welke momenten we meer of minder moeten investeren. Dit analyseren we door middel van geldmanagement.

Een veel gehoord misverstand is dat men met geldmanagement bepaalt hoeveel men moet investeren. Dat is niet juist. Hiervoor gebruik je de budget-analyse en portefeuille-analyse, waar wij al eerder aandacht aan gaven.

De basis van money management wordt gebaseerd op de Martingale strategie. Deze strategie werd ontwikkeld in de casino-wereld en gaat er in de basis vanuit dat je bij verlies juist extra moet investeren. Zo zou je goedkoop kunnen kopen en daarna extra profiteren van de winst. De strategie is echter niet onomstreden. Daarom is er naast ‘Martingale’ geldmanagement ook ‘anti-Martingale’ geldmanagement. Hier gaan wij in een volgende bijdrage uitgebreider op in.

Overigens zou je op basis van deze uitleg het idee kunnen krijgen dat investeren erg ingewikkeld en tijdrovend is. Dankzij de techniek hoeft dat echter niet. Zo zijn er veel partijen die de hiervoor genoemde analyses voor je maken. Onze rubriek Manners koersverwachting, die wij elke zaterdag publiceren, is daarvan een mooi voorbeeld.

Meer weten over beleggen?

De bijdragen ‘koersverwachting’ en ‘achter de koersverwachting’ komen tot stand in samenwerking met onze onafhankelijke partner koersverwachting.com. Zij bieden elke dag het laatste nieuws over koersverwachtingen en investeringen. In onze rubriek ‘money & career‘ zie je al onze artikelen over geldzaken en werk. Tot slot vind je op WANT.nl dagelijks de laatste updates over Bitcoin en andere cryptocurrency.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt beleggen, investeren of traden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.