Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 20 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel stappen moet je per dag zetten en vergeet de 10.000

Elke dag een rondje lopen is gezond. Helemaal nu de sportscholen tijdelijk weer dicht zijn, is een dagelijkse wandeling een goede manier om in beweging te blijven. Maar hoeveel stappen per dag is nu een gezonde richtlijn?

Als we denken aan een stappendoel, dan is het magische getal van ‘10.000 stappen’ vaak een richtlijn die al snel naar boven komt drijven. Al eerder concludeerden we op basis van verschillende experts dat het geen obsessie moet worden om die 10.000 stappen te halen. Welk stappenaantal je wél zou moeten hanteren, vertellen we je in dit artikel.

Hoeveel stappen per dag?

Om te weten welk stappendoel bij jouw levensstijl past, is het volgens cardioloog Michael Weinrauch belangrijk om een week jouw gewoontes bij te houden aan de hand van een stappenteller. Daarmee bepaal je een basis stappendoel wat je zonder al te veel moeite haalt.

Die basislijn is voor iedereen anders: als jij op dit moment vanuit huis werkt en niet veel verder komt dan het koffiezetapparaat en het toilet, dan is die basislijn misschien slechts 1.000 stappen. Werk jij in een supermarkt, en vlieg je de hele dag van hot naar her? Dan kan je makkelijk al 15.000 stappen halen.

Zoveel calorieën verbrand je tijdens het wandelen van een Vierdaagse

Als je na een week deze basislijn weet, dan tel je er 1.000 stappen per dag bij op. Dit staat gelijk aan een kleine wandeling van zo’n 10 minuten. Lukt dit zonder al te veel moeite? Dan tel je de week daarna er nog 1.000 stappen bij op. Zo ga je door totdat je uiteindelijk op een stappendoel komt dat voor jou haalbaar is zonder dat jouw hele leven in het teken staat van wandelingen maken.

Elke dag een rondje lopen

Wil je niet bezig zijn met het bijhouden van jouw stappen? Focus dan op elke dag een rondje lopen. Dagelijks een wandeling van 30 tot 45 minuten zorgt voor het verminderen van stress, zorgt voor een betere nachtrust en versterkt je botten en spieren.

Nog niet overtuigd? Dit gebeurt met je lichaam als je dagelijks een uur wandelt. Belangrijk om te onthouden: focus niet op dat magische getal van 10.000 stappen per dag, maar kies een stappendoel dat bij jouw levensstijl past. Elke vorm van beweging is beter dan op de bank zitten, maar we moeten het ook niet overdrijven.

10 prachtige en ‘geheime’ wandelroutes in Nederland

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.